У Києві проведуть екскурсію, присвячену українським архітекторкам і художницям

Жінки, що формували обличчя столиці у XX столітті

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Енциклопедія Архітектури України, Національний музей декоративного мистецтва, Wikimedia, Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 4 березня 2024

9 та 10 березня в Києві проведуть спеціальну екскурсію до Міжнародного дня боротьби за права жінок. Подія присвячена відомим українським архітекторкам і художницям-монументалісткам, які формували обличчя столиці в другій половині XX століття, їхній креативності, винахідливості та головним досягненням.

Маршрут побудований так, щоб учасники змогли побачити експериментальні архітектурні проєкти та захопливі панно, почути про інноваційні інженерні рішення та новаторські технології монументального мистецтва, що були впроваджені жінками й допомагали створювати неповторну ідентичність Києва.

Архітекторка Наталія Чмутіна

Українські жінки отримали доступ до освіти в області архітектури в 1920-х роках і були змушені підпорядковуватися радянським обмеженням, однак навіть у таких умовах знайшли простір для реалізації своїх задумів.

Серед героїнь екскурсії архітекторка Наталія Чмутіна, що брала участь у проєктуванні будівлі Верховної Ради в складі творчого колективу під керівництвом Володимира Заболотного. Також на її рахунку Будинок меблів на бульварі Міхновського, готель «Дніпро» на Європейській площі, ресторан «Рів'єра» на схилах Дніпра, експериментальний критий ринок «Залізничний» та готель «Либідь» на Галицькій площі. 

Художниця-монументалістка Оксана Грудзинська

Крім того, гості події зможуть більше дізнатися про роботу архітекторки Анни Аніщенко, керамістки Ганни Шарай і художниці-монументалістки Оксани Грудзинської, яка в січні 2024-го пішла з життя у віці 100 років.

Найвідомішими роботами мисткині стали 26 панно на станції метро «Хрещатик», натхнені традиційним українським рослинним орнаментом. Їх вона втілила в життя разом з Ганною Шарай. За своє життя Оксана Грудзинська створила багато керамічних виробів, барельєфів та мозаїк, зокрема брала участь в оздобленні павільйонів на ВДНГ та стіни готелю «Дніпро» у Києві. 

Автор екскурсії «Жінки в архітектурі Києва» Дмитро Соловйов, дослідник архітектури та засновник проєкту Ukrainian Modernism.

Художниця-Керамістка Ганна Шарай


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ