У Києві покажуть персональну виставку Анатолія Криволапа «Першообрази»

Роботи найдорожчого українського художника

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані галереєю

ОПУБЛІКОВАНО: 1 квітня 2024

У Центрі сучасного мистецтва M17 представлять виставку відомого українського митця Анатолія Криволапа «Першообрази». До експозиції, що відкриється 11 квітня, увійшли абстрактні роботи 1990-х — початку 2000-х років, а також ікони, створені художником впродовж минулого року. Куратором проєкту став Валерій Сахарук.

Першообразом називають зображення Бога. Попри неможливість описати невимовне чи зобразити невидиме, ікона прагне явити цей символ глядачу. Звернення Анатолія Криволапа до іконопису навіть для самого художника стало несподіваним. 

Перш ніж відшукати власну неповторну образність, митець пройшов довгий шлях. Лише у 1986-му, через 10 років після закінчення Київського державного художнього інституту, він відчув, що відкрив свою візуальну мову. Цього ж року митець представив перші абстрактні образи, народжені його уявою.

У першій половині 1990-х художник писав у складі творчого об'єднання «Живописний заповідник», після чого перейшов до сміливих експериментів у живописі. До візуального першообразу — світла, що містить у собі всі базові кольори, Анатолій Криволап звернувся у 2007-му, створивши програмну композицію «Структури».

Впродовж 2014–2024 років митець працював над розписами церкви Покрова Пресвятої Богородиці, розташованої в селі Липівка, що на Київщині: як і картини митця, храм пронизаний кольором, що підпорядковує все навколо. 

Картини Анатолія Криволапа неодноразово встановлювали рекорди продажів сучасного українського мистецтва на міжнародному артринку. У 2013-му роботу художника «Кінь. Вечір» придбали на аукціоні Phillips у Лондоні за $186 тисяч, а полотно «Кінь. Ніч» двома роками раніше — за $124 тисячі. 

Виставка «Першообрази» — перший проєкт, що об’єднає абстрактні роботи художника та його ікони. Побачити експозицію в Центрі сучасного мистецтва M17 можна буде до 9 червня 2024 року.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ