На «Оскарі» з'явиться нова номінація вперше за 20 років

Відзнака для професіоналів сфери кіно

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images, Oscars

ОПУБЛІКОВАНО: 9 лютого 2024

Американська кіноакадемія, яка з 1927-го щорічно вручає премію «Оскар» за найвищі досягнення в індустрії, додала нову номінацію вперше за понад 20 років. Тепер нагороджувати будуть також за найкращий кастинг. 

Кастинг-директори давно наполягали на своєму праві претендувати на статуетку так само, як оператори, монтажери та художники з костюмів, стверджуючи, що від їхньої роботи залежить якість та успіх проєктів у прокаті.

Хоча зміни вже прийняті, нагороди за найкращий кастинг почнуть видавати не раніше 2026 року. Раніше до аналогічного кроку також вдалися організатори престижної британської премії BAFTA.

Американська кіноакадемія обережно ставиться до оновлень та нововведень. У 2001 році до списку номінацій додали категорію «Найкращий повнометражний анімаційний фільм» — премію вперше отримав «Шрек». Пізніше також розглядалася пропозиція нагороджувати артистів за видатні досягнення в популярному кіно, однак цю ідею розкритикувала кіноспільнота.

Одним з аргументів проти збільшення списку номінацій є тривалість церемонії «Оскар», яка транслюється в прямому ефірі:  минулого сезону шоу тривало 3,5 години.

Нагадуємо, що цього року вперше за часи незалежності за «Оскар» побореться фільм українського режисера Мстислава Чернова. Картина «20 днів у Маріуполі» претендує на перемогу в категорії «Найкращий документальний фільм». 

Також пропонуємо згадати найцікавіші факти про історію премії — від першої церемонії та походження знаменитої статуетки до найбільш титулованих фільмів та акторів. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ