Мстислав Чернов одержав премію Гільдії режисерів США

Автор фільму «20 днів у Маріуполі»

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images, Кадр із фільму

ОПУБЛІКОВАНО: 12 лютого 2024

У ніч проти 11 лютого в Лос-Анджелесі відбулася 76-та церемонія нагородження премії Гільдії режисерів США (DGA Awards), яку вручають за видатні досягнення в ігрових, документальних і телевізійних проєктах. 

Українець Мстислав Чернов одержав нагороду за режисерську роботу над документальною стрічкою «20 днів у Маріуполі», що також претендує на «Оскар»Крістофера Нолана відмітили за біографічну картину «Оппенгеймер», а Селін Сон — за найкращий режисерський дебют із драмою «Минулі життя».

Кадр із фільму «20 днів у Маріуполі»

Фільм «20 днів у Маріуполі» розповідає про війну в Україні та її жахливі наслідки. Кореспонденти Associated Press Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко прибули до Маріуполя 24 лютого, за годину до початку повномасштабного вторгнення. Вони фіксували все, що відбувається в місті: гуманітарну катастрофу, обстріли та злочини російських військ, а також діяльність лікарів і героїчних жителів Маріуполя. На 21-й день після початку вторгнення команді вдалося виїхати з міста через гуманітарний коридор.

«Сьогодні мій рідний Харків бомбили. Загинуло семеро людей, троє з них ― діти. Це сумний день. Водночас, стоячи зараз перед вами, я визнаю силу кіно. Коли люди тікають від бомб, які падають на них, вони сидять у підвалах і, щоб впоратися зі своїм страхом, дивляться фільми»,

— підкреслив Мстислав Чернов, отримуючи нагороду в Лос-Анджелесі. 

За свою роботу у 2023 році Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і Василіса Степаненко були нагороджені Пулітцерівською премією. 

Фільм також одержав номінацію на престижну британську премію BAFTA і здобув приз глядачів на фестивалі незалежного кіно «Санденс» у США.

Нагадуємо, що «20 днів у Маріуполі» — перший український проєкт часів незалежності, що позмагається за «Оскар». Чи зможе він отримати головну кінопремію, стане відомо вже 10 березня.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ