Художниці Фріді Кало присвятили новий документальний фільм

Одна з найвідоміших жінок у мистецтві

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Wikimedia

ОПУБЛІКОВАНО: 12 березня 2024

Мексиканська художниця Фріда Кало вписала себе в історію мистецтва завдяки унікальним автопортретам, в яких поєдналися національна культура, елементи реальності та сну, сюрреалізму та символізму. Через свої картини художниця говорила про власне тіло та біль, кохання та ідентичність, а також соціальні проблеми, гендерну нерівність та постколоніалізм. 

Фріда Кало — одна з найвпливовіших жінок у світовому мистецтві. Тільки за останні чотири роки їй присвятили десятки виставок. Впізнаваним стилем художниці надихалися Рікардо Тіші та Жан-Поль Готьє, про неї написали сотні книг і зняли декілька художніх фільмів, найвідоміший з яких — стрічка «Фріда» 2002 року із Сальмою Гаєк у головній ролі.

Фріда Кало, 1932 рік

Особистість художниці продовжила досліджувати й режисерка Карла Гутьєррес у своєму новому документальному фільмі, що носить таку ж лаконічну назву — «Фріда». Авторка стрічки перечитала особисті щоденники художниці та інші записи, щоб дозволити їй «говорити» за себе. Таким чином Фріда Кало стає головним оповідачем у фільмі.

Режисерка хотіла більше зануритися в особисте життя та простір художниці й використала для цього архівні записи, що дозволяють краще зрозуміти різнопланову натуру та характер Фріди Кало. Також у стрічці представлені картини авторки, створені в різний час. Роботи були анімовані та доповнюють думки мисткині.

Фріда Кало, «Автопортрет з терновим намистом та колібрі», 1940 рік

«Роздивляючись деякі роботи художниці, я зупиняюся і занурююся в них дуже детально. Я запитала себе, як донести цей досвід до глядачів. Анімація, на мою думку, допомагає провести людей через емоційний наратив картин Фріди, в яких закладено багато особистих почуттів та сенсів», 

— підкреслює режисерка фільму.

Карла Гутьєррес зазначає, що у своєму проєкті хотіла звільнити мисткиню від її попкультурного образу, повернувшись до справжнього життя Фріди Кало та її переживань. Показати не тільки її здобутки, а й самотність та вразливість, непрості стосунки з чоловіком — художником Дієго Ріверою та тонке відчуття світу, що знайшло відображення в картинах Кало. Наразі стрічка доступна до перегляду на платформі Amazon Prime. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ