Картину Івана Марчука продали на аукціоні за рекордні $300 тисяч

Пейзаж «Зійшов місяць над Дніпром»

АВТОР:

ФОТО: Аукціонний дім Goldens, Getty Images

ОПУБЛІКОВАНО: 14 червня 2024

Пейзаж відомого художника Івана Марчука «Зійшов місяць над Дніпром» продали на аукціоні Goldens у Києві за $300 тисяч — це рекорд для сучасного українського мистецтва. 

«Тішуся з тими, хто тішиться! Найбільшою несподіванкою для мене стало те, що новий власник твору, з яким я особисто не знайомий, до слова, американець, подякував мені за те задоволення, що має від придбаного полотна. А сам твір уже давно пішов у світи й перебував у приватній колекції»,

— зазначив художник на своїй сторінці.

Це також найвища сума, за яку продавали картини Івана Марчука на українських та світових аукціонах. У червні 2022 року інше полотно художника — «Сад спокуси» придбали на благодійних торгах за $120 тисяч. За останні роки вартість робіт митця в середньому зросла на 30–50 %.

Художник Іван Марчук

Іван Марчук народився 1936 року у селі Москалівка Тернопільської області. Художник відкрив власну техніку живопису — пльонталізм, у якій тонкі лінії, що нагадують павутиння, переплітаються і зливаються у цільне зображення. Вперше митець застосував її при створенні пейзажу в 1972 році — із того часу унікальна методика стала його візитівкою, здобувши визнання колекціонерів і художніх інституцій. 

Іван Марчук є лауреатом Національної премії України ім. Шевченка. У 2006 році Міжнародна академія сучасного мистецтва у Римі прийняла художника до лав «Золотої гільдії» та обрала почесним членом наукової ради академії. Також митця включили у список «100 геніїв сучасності» британської газети The Daily Telegraph. У творчому доробку художника близько 5 тисяч робіт, понад 150 персональних та 50 групових виставок в Україні та за кордоном. У листопаді Київська картинна галерея представила одну з наймасштабніших експозицій митця — «Шевченкіану».


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ