Фільм «20 днів у Маріуполі» одержав премію BAFTA

Історична перемога для українського кіно

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images

ОПУБЛІКОВАНО: 18 лютого 2024

Британська кіноакадемія назвала переможців 77-ї премії BAFTA. Уперше в історії найпрестижнішу британську нагороду за досягнення в кіно одержав український режисер — стрічку Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» відмітили в категорії «Найкращий документальний фільм». 

Картина розповідає про війну в Україні та її жахливі наслідки. Кореспонденти Associated Press Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко прибули до Маріуполя 24 лютого, за годину до початку повномасштабного  вторгнення. Вони фіксували все, що відбувалося в місті: гуманітарну катастрофу, обстріли та злочини російських військ, а також діяльність лікарів і героїчних жителів Маріуполя. На 21-й день після початку вторгнення команді вдалося виїхати з міста через гуманітарний коридор.

У лютому Мстислав Чернов також одержав премію Гільдії режисерів США. Приймаючи нагороду в Лондоні, як і до цього в Лос-Анджелесі, він наголосив на тому, що руйнівна війна триває і кожного дня гинуть українці. 

«Позавчора пало ще одне українське місто — росія окупувала Авдіївку, як і багато міст до цього. Тож історія Маріуполя — це символ усього, що сталося. Це символ боротьби, символ віри. Дякую вам за те, що ви підтримуєте наш голос. Давайте продовжувати боротися!»

— підкреслив режисер.  

Нагадуємо, що у 2023 році Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і Василіса Степаненко були нагороджені Пулітцерівською премією.

Також стрічка «20 днів у Маріуполі» здобула приз глядачів на фестивалі незалежного кіно «Санденс» і зараз бореться за «Оскар». 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ