Back to the Roots: новий подкаст про українських митців і науковців, яких привласнила Росія

Журналістки Анни Лодигіної

АВТОР:

ФОТО: Представлені проєктом Back to the Roots

ОПУБЛІКОВАНО: 21 серпня 2024

Чи знали ви, що художник Ілля Ріпин понад усе мріяв в кінці життя повернутися на батьківщину, в Чугуїв, і побудувати там Академію мистецтв? Але його планам завадив прихід до влади більшовиків. Або що на створення «Кримінального чтива» Квентіна Тарантіно надихнула екранізація твору Джорджо Щербаненка? Тільки от Джорджо він став після еміграції до Італії, коли його батька під час оборони Києва разом зі студентами вбили більшовики.

Ілля Рєпін

Ілля Ріпин у Чугуєві, 1914. Фотокопія оригіналу з РДАЛ

Back to the Roots: новий подкаст про українських митців і науковців, яких привласнила Росія

Українка біля тину, 1876

Ці маловідомі історії видатних українців, яких Росія спочатку намагалася знищити, а потім вписала в канон «вєлікой руской культури», віднайшла журналістка Анна Лодигіна. Всі знахідки лягли в основу її подкасту Back to the Roots, що виріс з однойменного англомовного телепроєкту, покликаний розповісти історії наших митців і науковців, яких за кордоном переважно вважають росіянами.

«Усі герої подкасту мали особисті трагедії, які в життя кожного принесла Росія. Тому те, що з них потім зліпили представників “вєлікой руской культури” у світі, чому там вірять, має подвійне лицемірне дно. Та найгірше, мабуть, те, що і ми самі продовжуємо вірити в деякі імперські міфи»,

— розповідає авторка подкасту.  

Back to the Roots: новий подкаст про українських митців і науковців, яких привласнила Росія

Анна Лодигіна

Команда проєкту заповнить білі плями біографій відомих українців, створені навмисно. І звісно ж, ці історії про їхній найтісніший зв’язок із домом, з Україною. 

Перший епізод подкасту можна послухати за лінком.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ