Гастрожурналістка Маша Сердюк розповідає, чому лосось є найкращою ідеєю для романтичної вечері. А також ділиться порадами від мішленівського шефа, які допоможуть приготувати цю страву ідеально.
Отже, ви запросили його або її до себе додому і маєте на меті вразити вишуканою вечерею. Що приготувати? Раджу рибу. Точніше — лосося. Чому? Риба смачна, ситна, її їдять і вегетаріанці, і любителі м’яса. Чому саме лосось? Готувати його просто і швидко, плюс цю рибу абсолютно неможливо зіпсувати — хіба що дуже пересолити або спалити, забувши на розпеченій пательні.
Ну а щоб приготувати лосося ідеально, раджу скористатися порадами Домінік Кренн — французької шеф-кухарки, яку за життя вже називають іконою гастрономії та кулінарною легендою.
Хто така Домінік Кренн?
Перша жінка-шеф у Сполучених Штатах, яка отримала три зірки «Мішлен». До речі, в Америці вона єдина шефиня, що володіє такою високою відзнакою (усього у світі є лише п’ять кухарів жіночої статі з трьома зірками «Мішлен»).
З високою кухнею Домінік знайома змалечку: разом зі своїм батьком, який був досить вагомою фігурою у політиці, вона з раннього дитинства відвідувала відомі ресторани Версаля і Парижа.
Домінік Кренн
Кулінарну кар’єру розпочала, коли їй було трошки за 20 — тоді вона поїхала до Сполучених Штатів, де стажувалася у найкращих кухарів країни, зокрема й у Джеремі Тауера, якого називають піонером кулінарного стилю, відомого як каліфорнійська кухня.
Ресторан під власним ім’ям Кренн відкрила у Сан-Франциско 2011 року. Саме в Atelier Crenn Домінік розробила фірмову «поетичну кулінарію», в якій традиційне меню замінено віршами. Римовані рядки пише сама шефиня, і кожен із них відображає суть та емоції страви.
Лосось від Домінік Кренн
Попри те що в ресторані Домінік готує складні страви у стилі fine dining, вона радо ділиться ідеями простих і вишуканих страв, які легко можна відтворити на домашній кухні. Однією з таких страв є лосось. Немає значення, яким способом ви будете його готувати — запікати в духовці чи смажити на сковорідці або грилі, Домінік радить один секретний лайфхак, який допоможе приготувати рибу ідеально.
Посолити лосось, дати йому відпочити 30 хвилин, а потім промити й висушити перед приготуванням — це ключ до того, щоб лосось був ідеальним. Цей лайфхак дійсно працює!
Домінік Кренн
Отже, як приготувати лосося методом Домінік Кренн
Знадобиться:
- філе лосося (зі шкірою чи без)
- морська сіль
- 1 ст. л. вершкового масла
- 1 ст. л. олії
Як готувати:
- Розігрійте духовку до 200°C.
- Верхню частину лосося щедро посоліть морською сіллю. Дайте відпочити 30 хвилин. За пів години змийте сіль з риби та обсушіть паперовими рушниками.
- Розігрійте на плиті сковорідку, придатну для духовки. Розтопіть вершкове масло, додайте олію. Покладіть лосося на сковороду шкірою вниз (якщо на філе є шкіра). Дайте рибі обсмажитися на плиті приблизно 3 хвилини. Перекладіть сковороду в попередньо розігріту духовку і готуйте лосося за температури 200°C протягом 3 хвилин.
- Зменште температуру духовки до 150°C і дайте лососю постояти ще 10 хвилин.
- Дістаньте рибу з духовки й перекладіть на тарілку. Подавайте зі скибочками лимона та улюбленими овочами — свіжими, смаженими, вареними або запеченими.
І не забудьте купити пляшку доброго вина, пару свічок і красиву серветку на стіл. Адже у нас романтична вечеря, вірно?