Померла британська акторка Меггі Сміт у віці 89 років

Відома за фільмами про Гаррі Поттера і «Абатство Даунтон»

АВТОР:

ФОТО: Getty Images

ОПУБЛІКОВАНО: 27 вересня 2024

Відома британська акторка Меггі Сміт, яку полюбили за ролі в фільмах «Гаррі Поттер» та серіалі «Абатство Даунтон», померла у віці 89 років, повідомила її сім'я.

Сміт, легенда театру та кіно Великої Британії, двічі отримувала премію «Оскар» — за фільм «Незріла Джин Броді» у 1970 році та «Каліфорнійський готель» у 1979. У її кар'єрі було ще чотири номінації на «Оскар», чотири нагороди «Золотий глобус» та вісім нагород BAFTA.

У своїй заяві її сини, Тобі Стівенс і Кріс Ларкін, повідомили:

«З глибоким сумом повідомляємо про смерть нашої матері, Меггі Сміт. Вона мирно пішла з життя в лікарні рано вранці, 27 вересня. Поруч були близькі. Залишила двох синів і п’ятьох онуків, які розбиті через втрату. Ми дякуємо співробітникам лікарні Челсі та Вестмінстера за їхню турботу та доброту під час її останніх днів».

Кар'єра Меггі Сміт тривала понад 60 років. Акторка зіграла понад 50 ролей у кіно, включно з Професоркою Мінервою Макґонеґел у фільмах про «Гаррі Поттера» та Вайолет Кроулі у серіалі «Абатство Даунтон», за що отримала три премії «Еммі». Її кар'єра розпочалася у 1952 році з театру, а перша номінація на BAFTA сталася у 1958 році за роль у мелодрамі «Нікуди йти». У 1963 році вона зіграла Дездемону в постановці Лоуренса Олів'є «Отелло», а через два роки спектакль перетворили на фільм, за який вона отримала номінацію на «Оскар».

Померла британська акторка Меггі Сміт у віці 89 років

У 1990 році Сміт отримала премію «Тоні» за роль у виставі «Леттис та Лавідж».

1989 року за наказом королеви через посвяту в лицарі Британської корони Сміт отримала право додати до свого імені почесний титул Dame (жіночий аналог дворянського титулу «сер»). Її ім'я з титулом звучить як Дама-Командор ордена Британської імперії Марґарет Наталі Сміт.

Завдяки ролі у «Гаррі Поттері» вона здобула популярність у молодшого покоління глядачів.

Вона продовжила зніматися і демонструвати свій талант у популярному серіалі BBC «Абатство Даунтон», зігравши вдову графиню Вайолет Кроулі, за яку вона отримала три нагороди «Еммі».

Про додаткову популярність, яку вона здобула завдяки цій ролі, Сміт розповіла в інтерв'ю The Telegraph у 2014 році, сказавши: «Такого зі мною ніколи раніше не траплялося», коли вона пояснила, що шанувальники почали впізнавати її на вулицях. «Це все телебачення. Це було жахливо. Я люблю блукати сама по собі, і я просто не могла», — сказала вона. «Я нікуди не ходжу, а якщо ходжу, то майже завжди з другом. Це дуже важко, коли ти сам по собі, тому що тобі нікуди не дітися».

Меггі Сміт

Instagram: @jonathan.anderson

Коли Сміт запитали про її спадщину після того, як вона отримала нагороду Evening Standard Icon Award за свою роботу в театрі, вона сказала: «Все є іконою. Якщо ти живеш досить довго, ти — ікона. Досить запилена ікона або національне надбання».

Сміт продовжувала зніматися у фільмах на кшталт «Найкращий екзотичний готель "Меріголд"» та «Леді у фургоні».

Акторка двічі була одружена і пережила втрату другого чоловіка, драматурга Беверлі Кроса. В одному з рідкісних інтерв'ю вона зізналася, що робота допомагала їй боротися з самотністю. «Вони кажуть, що це проходить, але це не так. Просто стає інакше», — сказала вона про втрату коханого.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ