Представницею МЗС України вперше стала цифрова особа — Вікторія ШІ

Створена за допомогою штучного інтелекту

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: МЗС України

ОПУБЛІКОВАНО: 1 травня 2024

Міністерство закордонних справ України вперше в історії створило цифрову особу, яка офіційно коментуватиме консульську інформацію. Звернення Вікторії ШІ, розробленої за допомогою штучного інтелекту, будуть передавати журналістам, а також розміщувати на сайті та в соціальних мережах МЗС України. 

Прототипом Вікторії ШІ стала реальна людина — українська співачка Розалі Номбре, яку команда проєкту відзняла та зацифрувала. В міністерстві підкреслюють, що Вікторія і Розалі — дві різні особи й консульську роботу виконуватиме лише цифрова версія.

«Моє імʼя символізує нашу головну мету — перемогу України, а прізвище — штучний інтелект, який мене створив», 

— проголошує у вітальному відео Вікторія ШІ.

Дмитро Кулеба впевнений, що використання технологій штучного інтелекту — це не примха, а необхідність воєнного часу, коли Україна має бути на крок попереду. Міністр вважає, що це сприятиме економії часу та ресурсів МЗС, а реальні працівники зможуть бути більш ефективними. Дмитро Кулеба зазначає, що дипломатія завжди була консервативною сферою, яка останньою впроваджувала інновації, однак Україна змінює цей порядок речей. Розробка Вікторії ШІ — лише частина проєкту із застосування передових технологій в роботі МЗС. 

«Українська дипломатія зараз посилює свої спроможності та робить технологічний стрибок, якого досі не зробила жодна дипломатична служба у світі», 

— наголошує Дмитро Кулеба.

Щоб захистити цифрову особу, на кожному її відео будуть розміщувати QR-код, що вестиме на сторінку сайту МЗС з текстовою копією промови, — тільки такі ролики Вікторії ШІ можна вважати достовірними. Проєкт реалізували компанії The Game Changers та Nazovni Tech.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ