Ґрета Ґервіг, режисерка «Барбі», очолить журі Каннського кінофестивалю — 2024

Друга в історії фестивалю жінка на цій посаді

АВТОР: Аліса Єрмоленко

ФОТО: Instagram: @barbiethemovie

ОПУБЛІКОВАНО: 15 грудня 2023

Американська режисерка Ґрета Ґервіг у 2023 році приголомшила світ своєю роботою «Барбі» з Марго Роббі і Раяном Гослінгом у головних ролях. Вона увійшла в історію кіно, створивши картину, яка побила всі рекорди, щойно зʼявилася на екранах. Тож тепер Ґрета насолоджується здобутками своєї праці: напередодні пресслужба Каннського кінофестивалю оголосила, що саме вона очолить журі фестивалю у 2024 році.

Ґрета Ґервіг

Я люблю фільми — люблю їх знімати, люблю ходити на них, люблю про них говорити. Як для кінофіла, Канни завжди були вершиною того, чим може бути універсальна мова кіно. Бути в місці вразливості, в темному кінотеатрі, наповненому незнайомими людьми, та дивитися новий фільм — це найкраще, що може бути для мене. Я вражена і схвильована бути президентом журі Каннського кінофестивалю. Не можу дочекатися, щоб побачити, які подорожі чекають на всіх нас! 

— прокоментувала Ґрета Ґервіг.

У заяві фестивалю її описують як режисерку, яка розхитує статус-кво між суворо кодифікованою кіноіндустрією та епохою, яка вимагає більшої експансії. А також додають, що Ґрета зуміла поєднати те, що раніше вважалося несумісним: створення артхаусних блокбастерів, скорочення прірви між мистецтвом та індустрією, дослідження проблем сучасного фемінізму.

Ґрета Ґервіг

Це очевидний вибір, оскільки Ґрета Ґервіг так сміливо втілює оновлення світового кінематографа, для якого Канни кожного року є і попередником, і рупором. Вона також є представницею епохи, яка руйнує бар’єри та змішує жанри, підносячи таким чином цінності інтелекту та гуманізму,

— діляться президентка фестивалю Айріс Кноблох і генеральний директор Тьєррі Фремо.

Зазначимо, що Ґрета Ґервіг стала першою американською режисеркою, яка отримала посаду голови журі Каннського кінофестивалю. Вона є другою американкою після акторки Олівії де Хевіленд (1965 рік) та другою режисеркою після Джейн Кемпіон (2014 рік). Також 40-річна Ґрета стала другою наймолодшою людиною на цій посаді після Софі Лорен, якій у 1966-му був лише 31 рік.

Нагадаємо, що 77-й Каннський кінофестиваль проходитиме з 14 до 25 травня 2024 року.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ