Чарльз III показав перший офіційний портрет — картина викликала негативні реакції

Робота британського художника Джонатана Єо

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images, Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 16 травня 2024

У Букінгемському палаці представили офіційний портрет короля Чарльза III, створений британським художником Джонатаном Єо. Це не перша співпраця митця з королівською сім'єю: у 2006 році він написав портрет батька монарха — принца Філіпа, а у 2014-му — королеви-консорта Камілли. Попри те, що Єо вже не раз працював із королівськими особами та іншими знаменитостями, його нову роботу розкритикували в Мережі та медіа. 

На полотні Чарльз III зображений на яскраво-червоному тлі в уніформі валлійської гвардії. В руці монарх тримає меча, а над його правим плечем можна помітити метелика. Митець зазначає, що прагнув зробити картину більш сучасною, використавши насичений абстрактний фон, але також нагадати про традицію королівських портретів, додавши військове спорядження. 

Метелик на картині символізує відродження, перетворення Чарльза з принца на короля, а також любов монарха до природи і його залученість у програми із захисту навколишнього середовища. Джонатан Єо зазначає, що ідея належить самому королю.

Працювати над портретом художник почав ще до коронації, коли Чарльз був принцом Уельським. Король позував йому чотири рази — востаннє восени 2023 року в Кларенс-хаусі.

На думку королеви-консорта Камілли, робота вийшла вдалою, адже митцю вдалося передати характер Чарльза III, однак не всі з цим погоджуються. У багатьох прихильників королівської сім'ї червоний фон викликав негативні асоціації з відтінками крові та вогню, з колоніальним насильством та внутрішньою кризою інституту монархії. Видання The New York Times підкреслює, що вибір неоднозначного та агресивного кольору став для людей тригером, нагадавши їм про конфлікти, які точаться всередині родини.

З 16 травня до 14 червня портрет можна буде побачити в лондонській галереї Philip Mould Gallery, після чого його виставлять у Дрейперс-холлі до кінця серпня.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ