Etnodim презентував нову капсульну колекцію «Нова Хата»

Бренд Etnodim присвятив капсульну колекцію найпрогресивнішому українському виданню минулого століття

АВТОР: Катерина Попова

ФОТО: Представлені брендом

ОПУБЛІКОВАНО: 4 березня 2024

Стиль та емансипація, новий погляд на домашню культуру і популяризація народного мистецтва — ось що запропонував читачам журнал «Нова Хата», що з’явився в 1925 році у Львові. Видання було «від» і «до» українським та мало амбітні цілі. По-перше, запропонувати достойну альтернативу польським журналам. По-друге, надихнути міську інтелігенцію відроджувати й зберігати українську спадщину, поєднуючи її з тенденціями нового зразка. 

Мотив наближення аудиторії до традиційного стилю та інтегрування його в сучасну моду є близьким для команди бренду Etnodim. Чітка позиція та заклики бути свідомими власної ідентичності немов проклали місток між 20-ми роками нашого й минулого століття. Цей звʼязок послугував джерелом натхнення для команди Etnodim — так народився дроп, присвячений унікальному журналу.

Колекція складається з двох сорочок, що не привʼязані до гендерних уявлень про одяг. На них Etnodim помістив орнаменти, котрі можна зустріти на обкладинках та сторінках «Нової Хати».

Сорочка «Нова Хата 1925»

Обкладинка третього випуску 1925 року надихнула Etnodim на створення монохромного орнаменту в чорному відтінку — він прикрашає сорочку вишневого кольору. Графіка авторства Миколи Бутовича поєднує геометрію з рослинністю: дизайнери Etnodim оздобили цим орнаментом манжети рукавів і класичний комір вбрання. 

Сорочка Нова Хата 1925

Сорочка «Нова Хата 1930»

Різні номери «Нової Хати» були обʼєднані рубрикою, що розповідала про модні новинки. Часом до журналу, який замовляли його постійні читачі, додавались поштівки з автентичними орнаментами, зібрані редакцією. За основу для сорочки «Nova Khatа 1930» бренд узяв орнамент з листівки «Взори полтавські». Основним акцентом стала геометрично стилізована квітка, що вдало доповнить як чоловічий, так і жіночий образ.

Сорочка Нова Хата 1930

«Обравши джерелом натхнення журнал "Нова Хата", хочеться привернути увагу до історії та долі жінок, які прагнули зробити світ кращим у непростий час»,

— коментують в Etnodim

Сорочка Нова Хата 1930

Створений амбіційними та прогресивними жінками, часопис писав історію сильних й вільних українок і став фактом збереження нашої ідентичності. За допомогою капсульної колекції Etnodim висловлює повагу до видання як свідка нашого історичного минулого — команда бренду вважає, що журнал досі (хоч і минуло вже майже 100 років) залишається потужним джерелом натхнення для розробки сучасного дизайну. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ