Ялинкові прикраси за мотивами творів Казимира Малевича

Натхнені роботами українського художника

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані брендом «Ґроно»

ОПУБЛІКОВАНО: 19 грудня 2023

Львівський бренд «Ґроно» представив серію ялинкових куль із фрагментами картин всесвітньовідомого авангардиста Казимира Малевича. Так майстри хочуть ще раз нагадати про приналежність художника до української культури, попри привласнення його творчого спадку Росією.

«Наші кулі — це наш маніфест. Сьогодні як ніколи важливо позбутися маркування наших митців як «радянських» чи «російських» і допомогти вписати ім'я Малевича в українську історію. Чому б не спробувати зробити це з допомогою домашнього декору чи навіть ялинкових прикрас?» 

— зазначає засновниця бренду Юлія Стрипа.

Казимир Малевич народився 1879 року в Києві у польській родині, а його першим учителем малювання став Микола Пимоненко. Художник провів частину життя у Росії, однак вважав себе українцем. З 1927 по 1930 рік він викладав у Київському художньому інституті, де працював разом з Михайлом Бойчуком, Вадимом Меллером, Олександром Богомазовим та іншими видатними українськими митцями.

До колекції увійшли 8 ялинкових куль, що складені в подарункові набори «Супрематизм» та «Українське село». На думку деяких дослідників, лаконічні лінії та геометричні орнаменти в роботах Малевича мають схожість із розписами подільських хат та писанок. Кожна прикраса відтворює окремі елементи картин художника. Всі кулі виготовлені з видувного скла, розписані вручну та упаковані в чорну коробку, що є відсиланням до найвідомішого твору автора, який змінив історію світового мистецтва, — «Чорний квадрат».

Бренд не вперше звертається до робіт українських художників. У доробку «Ґроно» ялинкові кулі за мотивами творчості Марії Примаченко, керамічні свічники та скатертини з розписами художниці-самоучки Поліни Райко, а також колаборації з сучасними митцями.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ