Виставу Івана Уривського «Калігула» показали на міжнародному фестивалі FITS

Постановку за п'єсою Альбера Камю

АВТОР:

ФОТО: Юлія Вебер, Театр ім. Івана Франка

ОПУБЛІКОВАНО: 27 червня 2024

Театр ім. Івана Франка представив глядачам мистецького фестивалю FITS у місті Сібіу, Румунія, виставу «Калігула». Режисером постановки, прем'єра якої відбулася влітку 2022 року, став Іван Уривський, найбільш відомий завдяки проєкту «Конотопська відьма». 

Вистава заснована на однойменній п'єсі Альбера Камю. Твір присвяченій римському імператору Калігулі, ім'я якого асоціюється з тиранією та розпустою. Після смерті своєї сестри та коханки Друзілли герой приходить до висновку, що люди нещасні, адже неминуче наближаються до свого кінця. Будучи правителем Риму, він насолоджується абсолютною владою та свободою. «Намагаючись повернути сенс буття та щастя, він починає діяти. Але його вчинки несуть лише хаос та смерть. Чи існують відповіді на питання, що хвилюють головного героя п'єси та кожного з нас: до якої ницості здатна впасти людина у своєму страху за власне життя? Через що або через кого спроможна переступити?» — описують проєкт на сторінці театру. 

«Це одна з перших вистав, яка створювалася в умовах повномасштабної війни. Про тему диктатури треба говорити, з нею треба працювати. Це історія про те, що людство повторює свої помилки, але про них необхідно згадувати, щоб не повторити знову»,

— зазначає Іван Уривський. 

Режисер наголошує на важливості участі українських колективів у міжнародних фестивалях, де можна мовою мистецтва розповідати світові правду про війну. 

«Перебуваючи тут, спілкуючись з людьми, ми можемо нагадувати Європі, що насправді відбувається у нас. Окрім того, хочеться, щоб ми зʼявлялися на театральній карті Європи системно, щоб нас ставало більше, бо театральний рух дуже важливий! Нам є що показати і про що розказати»,

— підкреслює Уривський.

«Було багато іноземних глядачів, які з великою цікавістю спостерігали за нашою грою, а після вистави підходили, щоб поділитися враженнями. Український театр є, і він дуже конкурентоспроможний! Ми достойно презентуємо себе і свою країну на найкращих театральних майданчиках світу. і таких виступів має бути більше!»

— впевнений виконавець головної ролі актор Олександр Рудинський.

Міжнародний театральний фестиваль в Сібіу відбувається щороку. Цього разу в події взяли участь 5 тисяч артистів із 82 країн світу. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ