Вітражі Нотр-Дам-де-Парі хочуть замінити на роботи сучасних художників

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Notre-Dame de Paris, Wikimedia

ОПУБЛІКОВАНО: 9 січня 2024

Президент Франції Емануель Макрон запропонував замінити вітражі собору Нотр-Дам-де-Парі на роботи зі скла, створені сучасними художниками. Автор оригінальних композицій — реставратор середньовічних пам’яток Ежен Віолле-ле-Дюк, що відновлював собор у XIX столітті.

На відміну від фасаду і шпиля готичної будівлі, вітражі не постраждали під час масштабної пожежі 2019 року. Їх хочуть виставити в новому музеї, присвяченому історії Нотр-Дам-де-Парі та його реставрації.

Вітражі собору Нотр-Дам-де-Парі

Художникам можуть доручити створення вітражів для шести із семи каплиць у південній частині собору. Ідею конкурсу для сучасних митців підтримав архієпископ Парижа Лоран Ульріх. Однак жителі Франції висловилися проти змін — петицію за збереження робіт Віолле-ле-Дюка вже підписали понад 128 тисяч людей.

Активісти впевнені, що вітражі Нотр-Даму задумувалися як єдине ціле, а отже, їх не можна переставляти. Натомість вони пропонують розмістити твори сучасних авторів у північній вежі собору, де зараз встановлені звичайні вікна.

Раніше Еммануель Макрон також пропонував замінити пошкоджений під час пожежі шпиль собору на сучасну архітектурну композицію, але від ідеї швидко відмовилися через критику громадськості. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ