Відомий роман Івана Багряного «Тигролови» екранізують

Нову стрічку за мотивами твору знаменитого українського письменника створить режисерка Анна Бурячкова

АВТОР:

ФОТО: Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 30 вересня 2024

Українська режисерка Анна Бурячкова, яка минулого року представила свою дебютну стрічку «Назавжди-назавжди» на Венеційському кінофестивалі, створить фільм за мотивами роману Івана Багряного «Тигролови» — одного з найвідоміших творів української літератури XX століття.

Іван Багряний був лауреатом Національної премії ім. Тараса Шевченка та номінантом на Нобелівську премію з літератури. У 1932 році письменника заарештували в Харкові за проведення «контрреволюційної агітації» та на три роки відправили до спецпоселень Далекого Сходу. Пригодницький роман «Тигролови» письменник написав усього за два тижні в 1943 році на основі своїх спогадів про роки заслання. Українці ж отримали доступ до твору лише після здобуття державою незалежності. 

Сюжет твору розгортається у 1930-х роках ХХ століття. Український політв'язень Григорій Многогрішний тікає з потяга смерті, що везе арештантів до Сибіру, і опиняється посеред суворої тайги. Герой закохується у мисливицю Наталку та бореться за власну свободу, виступаючи проти тоталітарної системи.

Режисерка анна Бурячкова. Instagram @anna_buryachkova

Проєкт представлять в листопаді в рамках кінофестивалю у Коттбусі, Німеччина. Співсценаристкою стрічки стала Марина Степанська, що раніше працювала з режисеркою над картиною «Назавжди-назавжди» — драмі про дорослішання і українське суспільство 1990-х, яка вийде в широкий прокат в листопаді. 

«Зробити фільм за мотивами роману «Тигролови», написаного в найтемніший час ХХ сторіччя, у 1944 році, видається надактуальним завданням сьогодні, бо майже століття потому ми стоїмо перед тією самою загрозою — спробою Росії в черговий раз поглинути нашу ідентичність, нашу землю і нашу історію»,

— підсреклюють авторки фільму. 

Картину буде створено в копродукції України та Нідерландів. Продюсерками стрічки стали Наталія Лібет та Ольга Бесхмельниціна. Проєкт отримав грант від Української кіноакадемії та Netflix на розвиток сценарію.

Тигролови Івана Багряного екранізують

Постер майбутнього фільму


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ