В Українському домі покажуть масштабну виставку, присвячену текстилю

«МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль»

АВТОР:

ФОТО: Надані галереєю

ОПУБЛІКОВАНО: 15 липня 2024

У липні Український дім представить глядачам новий проєкт — виставку «МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль», що присвячена пошукам українських митців за останні 100 років. До експозиції увійшли понад 120 мистецьких робіт від 60 авторів. Вона охоплює різні техніки — від традиційного гобелена до експериментальних об'єктів, що комбінують різні матеріали та вишивку. 

Організатори проєкту наголошують на тому, що виробництво текстилю належить до найдавніших ремесел у світі й водночас до найменш досліджених у контексті історії мистецтва. Текстиль ручної роботи швидко став символом статусу, але розглядати його сьогодні лише з практичної точки зору означає ігнорувати шлях творчих відкриттів.

Рушієм змін стали авангардні течії XX століття, які розхитували усталені традиції. У цей час художники, захоплені новаторськими ідеями, шукали нові засоби вираження і реагували на виклики часу, працюючи з тканиною.

Експозиція «МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль» познайомить глядачів із творчим досвідом бойчукістів, шістдесятників, а також сучасних українських митців. На виставці будуть представлені твори художників, які працювали з текстилем у публічному просторі, в інтер’єрі та костюмі. Окремо експонуватимуться вишивки репресованих українців, виконані в таборах і колоніях ГУЛАГу.

За незалежності України арттекстиль стає провідником глобальних тем, що стосуються проблем пам’яті, колективних травм, політичного протистояння, екології, гендерних питань. Чимало митців почали експериментувати з текстилем під час російсько-української війни: у власний спосіб вони переосмислюють українську ідентичність, рухаючись від витоків традиції до сучасності. 

Виставка в Українському домі, яку можна буде відвідати з 19 липня по 1 вересня, оповідає про сенси, вплетені в український арттекстиль. Проєкт відображає різноманіття текстильних практик українських художників, демонструє їх розвиток та зміни, а також формування ключових тем у творчості авторів. Експозиція пропонує кожному поглянути на текстиль як на високе мистецтво і змістовне медіа.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ