Українські художники презентують у Парижі проєкт «Світло переможе»

Роботи, присвячені історичній пам'яті та надії українців

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані організатором

ОПУБЛІКОВАНО: 17 січня 2024

Національна академія мистецтв України з 18 по 21 січня представить на Осінньому салоні в Парижі проєкт «Світло переможе». В ньому об'єднали роботи відомих українських художників, що працюють десятиліттями, і молодих авторів. Усі вони фіксують пам’ять про війну, висловлюють надії та прагнуть підтримати дух українців через мистецтво. Проєкт назвали на честь однойменної світлини Дмитра Козацького, що була зроблена на «Азовсталі» навесні 2022 року.

До експозиції увійшли твори Олега Тістола, Анатолія Криволапа, Тіберія Сільваші, Катерини Лісової, Анастасії Подерв'янської, Михайла Рая, Віктора Сидоренка, Анатолія Мельника, Павла Макова, Дмитра Козацького, Юрія Вакуленка, Олександра Дубовика, Сергія Михальчука, Любомира Медвідя, Андрія Бокотея, Сергія Святченка і Марини Скугарєвої. 

Олег Тістол, робота з циклу «Ай-Петрі»

120-й Осінній салон проведуть у виставковому просторі Гранд-Аль де Ла-Віллет. З моменту заснування у 1903 році цей художній проєкт мав важливий вплив на розвиток мистецьких рухів і визначних постатей, таких як художник Анрі Матісс і архітектор  Ектор Ґімар.

Цього року на виставці презентують понад 1400 творів від авторів із 50 країн світу. Серед гостей події будуть не лише художники, а й колекціонери  та арткритики — очікується, що виставку відвідають понад 30 тисяч людей. 

Анатолій Криволап, «Ноктюрн»

«Україна перебуває в умовах тяжких випробувань не лише для нас самих, а й для всього світу, зокрема для країн Європи. Перша і Друга світові війни та їхні наслідки, які відбилися в долях кількох поколінь майже кожної європейської родини, показали, як змінюється світогляд людства в такі важкі часи», — зазначає Віктор Сидоренко, художник і президент Національної академії мистецтв України.

Любомир Медвідь, «Дім-стіна»

Дмитро Козацький, «Світло переможе»

Андрій Бокотей, скульптури з серії «Теракотова армія»


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ