Українська художниця Ольга Штейн представила новий проєкт у Франкфурті

Експозицію, що досліджує теми конфлікту та духовності

АВТОР:

ФОТО: Надані власником

ОПУБЛІКОВАНО: 10 жовтня 2024

У франкфуртській 91 galerie відкрилася персональна виставка української художниці Ольги Штейн під назвою «Таксидермічна кімната», яка досліджує складні перетини війни, конфлікту та духовності. Виставка присвячена критичному осмисленню насильства та експонуванню військових трофеїв в умовах російського вторгнення в Україну.

Назва проєкту відсилає до історичних таксидермічних кімнат, що були поширені в європейських аристократичних будинках. У цих приміщеннях виставляли трофеї, здобуті під час полювання: опудала тварин, зброю та інші символи влади. Художниця вважає, що ці кімнати романтизували жорстокість, перетворюючи насилля на естетичний об'єкт, і використовує цей контекст для того, щоб підкреслити небезпечну міфологізацію війни.

Українська художниця Ольга Штейн

У «Таксидермічній кімнаті» Ольга Штейн представляє свої нові роботи, які пропонують переосмислити способи збереження та демонстрації військових трофеїв. Художниця нагадує про вплив публічних виставок на формування колективної пам’яті, особливо в контексті війни в Україні.

Центральна робота експозиції — це серафим, виконаний із переробленого хутра. За традиційною іконографією, серафими є найвищими ангелами, що захищають і перебувають біля Бога. У творі Штейн серафим перетворений на трофейний об'єкт, що підкреслює процес дегуманізації. Цей образ символізує втрату духовності, оголюючи перед глядачем страшні наслідки війни. Кураторкою проєкту стала Аліса Зенгер. Побачити виставку можна буде у Франкфурті до 13 жовтня.

Українська художниця Ольга Штейн


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ