Україна отримала перший «Оскар» за фільм «20 днів у Маріуполі»

Історична перемога українського кіно

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Getty Images

ОПУБЛІКОВАНО: 11 березня 2024

Картина Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» перемогла в категорії «Найкращий документальний фільм» і стала першою українською стрічкою в історії, що здобула «Оскар». Раніше фільм також відзначили премією BAFTA, а його автора — нагородою Гільдії режисерів США. 

Нагадуємо, що картина розповідає про жахливі наслідки війни в Україні. Кореспонденти Associated Press Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко прибули до Маріуполя 24 лютого, за годину до початку повномасштабного вторгнення. Вони фіксували все, що відбувається в місті: гуманітарну катастрофу, обстріли та злочини російських військ, а також діяльність лікарів і героїчних жителів Маріуполя. На 21-й день після початку вторгнення команді вдалося виїхати з міста через гуманітарний коридор.

Мстислав Чернов з командою фільму «20 днів у Маріуполі» на церемонії «Оскар»

На сцені театру «Долбі» у Лос-Анджелесі картину представила команда фільму, що ризикувала власним життям, а також американські продюсери, які допомогли світу дізнатися про надважливий проєкт. 

«Я вдячний, але, напевно, буду першим режисером на цій сцені, який не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста. Щоб росіяни не вбивали десятки тисяч моїх співгромадян. Я б віддав це, щоб вони звільнили всіх заручників: солдатів, які захищали нашу землю, та цивільних, які перебувають в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле. Проте ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоб правда перемогла. І щоб загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддав своє життя, ніколи не були забуті. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію»,

— підкреслив у своїй промові Мстислав Чернов. 

Наразі картину «20 днів у Маріуполі» можна побачити у кінотеатрі «Жовтень».


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ