У США вперше відбудеться виставка української художниці Олександри Екстер

Мисткині, яку називали амазонкою авангарду

АВТОР:

ФОТО: Надані музеєм, Wikimedia Commons

ОПУБЛІКОВАНО: 19 серпня 2024

В Українському музеї в Нью-Йорку 27 вересня презентують персональну виставку відомої української художниці Олександри Екстер. До експозиції увійдуть близько 66 робіт мисткині, зокрема її ранні абстрактні твори. Проєкт дослідить становлення та розвиток кар'єри Олександри Екстер з 1913-го по 1934 рік.

Мисткиня закінчила Київське художнє училище, де вдосконалювала свою майстерність разом з колегами-авангардистами Олександром Богомазовим і Олександром Архипенко. Пізніше у київській майстерні Олександри Екстер працювали й такі художники та однодумці, як Вадим Меллер та Анатоль Петрицький.

Українська художниця Олександра Екстер у Парижі, 1930-ті

Свій шлях мисткиня продовжила у Парижі, де потрапила до майстерні Пабло Пікассо і відкрила для себе новий погляд на мистецтво. І у побуті, що її оточував, і у своїх роботах, Олександра Екстер поєднувала європейську традицію з любов'ю до української культури з її насиченістю та яскравими кольорами, автентичним одягом і декором.

Художниця експериментувала з різними авангардними стилями, зокрема кубізмом, футуризмом і абстракцією, та вважається однією із засновниць течії артдеко. Серед найпомітніших робіт Олександри Екстер не тільки сміливі мальовничі полотна, а й ескізи новаторських театральних костюмів і декорацій. У 2023 році в Києві з'явилася вулиця, названа на честь однієї з найвідоміших мисткинь XX століття.

Олександра Екстер, «Оголені у смарагдовому лісі з гітарою»

«Художниця, яку називали амазонкою авангарду, була невіддільною частиною мистецьких кіл Європи на початку XX століття, подорожуючи до Києва, Одеси, Парижу та Венеції. Її творчість охоплює безліч напрямів, включаючи живопис, графіку, книжковий дизайн, моду, театр і кіно. Творча еволюція Екстер, що пройшла через різні мистецькі течії — від кубізму до конструктивізму та артдеко, — була відзначена постійними пошуками»,

— підкреслюють організатори події.

У підготовці експозиції взяли участь українські та американські музеї, а також приватні колекціонери. Відвідати виставку «Олександра Екстер: сцена — це світ» у Нью-Йорку можна буде до 19 січня 2025 року.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ