У Національній опері відбулася прем’єра балету «Мадам Боварі»

За мотивами відомого французького роману

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Національна опера України

ОПУБЛІКОВАНО: 15 грудня 2023

На початку грудня на сцені Національної опери відбулася прем’єра неокласичного балету «Мадам Боварі». Це постановка за мотивами однойменного роману французького письменника Гюстава Флобера, що здобув статус світової класики.

Головна героїня Емма Боварі розчаровується у своєму шлюбі. Вона заводить романи з чоловіками в надії позбутися відчуття порожнечі та забути про одноманітність провінційного життя. На момент виходу твору у 1856 році його розцінили як скандальний, а самого Флобера ледь не судили. Однак звинувачення автора в порушенні моралі зробило роман ще більш популярним і сприяло його поширенню. На честь героїні навіть вигадали новий термін — «боваризм», що означає романтичну невдоволеність, яка заважає тверезо сприймати себе та розділяти світ реальності й фантазій. Твір неодноразово екранізували, зокрема у свій час роль Емми Боварі грали Ізабель Юппер, Дженніфер Джонс та Міа Васіковська.

Фото балету «Мадам Боварі»

В одноактному балеті, постановником якого став хореограф та режисер Віктор Іщук, звучить музика європейських композиторів Густава Малера, Йозефа Гайдна, Георга Фрідріха Генделя, Моріса Равеля та Фредеріка Шопена. Над ідеєю Віктор працював рік, а репетиційний процес зайняв всього три тижні. Постановник зосередився на внутрішньому конфлікті героїні, що розкривається в танці та у фіналі підштовхує Емму до важкого рішення. У прем’єрних показах партію Емми виконали прими театру Анастасія Шевченко та Наталія Мацак.

Фото балету «Мадам Боварі»  

Фото балету «Мадам Боварі»

Попри популярність роману, «Мадам Боварі» рідко ставиться в форматі балету, тож це чудова можливість побачити нову інтерпретацію класичної історії.

Також 1 грудня глядачам Національної опери презентували одноактний балет «Широко заплющені очі». Постановка складається із сольних та дуетних номерів, що присвячені історіям кохання та натхнені фільмом Стенлі Кубрика «З широко заплющеними очима».

Фото балету «Широко заплющені очі»


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ