У Лос-Анджелесі покажуть виставку українських художниць «Тіні нас»

Полотна Ірини Максимової, Лізи Жданової та інших мисткинь

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані галереєю

ОПУБЛІКОВАНО: 20 лютого 2024

Галерея Art Axcess у Лос-Анджелесі представить виставку українського мистецтва «Тіні нас» у партнерстві з готелем SLS Beverly Hills. Експозицію презентують 24 лютого, до другої річниці повномасштабного вторгнення. 

До проєкту увійшли роботи 4 молодих українських художниць: Ірини Максимової, Лізи Жданової, Анни Верікі та Інни Харчук, які транслюють індивідуальні переживання авторок та спільний досвід українців.

Анна Верікі, «Собака має крила, та не літає», 2023

У своїх живописних полотнах мисткині досліджують тему колективної пам'яті, протиставляють красу руйнації та нагадують про здатність людського духу знаходити втіху в простих речах навіть у часи найважчих випробувань. 

В основі творів Інни Харчук мотив материнства — художниця підкреслює роль жінок як опікунів та надійної опори. Картини Анни Верікі демонструють прагнення до свободи та динамічні зміни в суспільстві, яке виборює незалежність. Ліза Жданова пропонує глядачам замислитись про внутрішні трансформації під впливом війни, а Ірина Максимова концентрується на власних емоціях і темі самовизначення.

Ірина Максимова, «Турбота», 2022

Експозиція «Тіні нас», яку покажуть у Лос-Анджелесі в період проведення престижної ярмарки сучасного мистецтва Frieze, звертається до питання травми особистості та спільноти, поєднує минуле і сьогодення.

Кураторка виставки й засновниця галереї Art Axcess Лія Снісаренко наголошує, що це проєкт про стійкість і трансформацію, представлений голосами талановитих українських художниць.

Ліза Жданова, «Квіти», 2024

«Це не просто зібрання творів мистецтва, а відображення витривалості та креативності українських жінок, які продовжують працювати в найскладніші часи. Організація їхньої групової виставки стала моєю особистою місією. Відбір учасниць та підготовка проєкту зайняли півроку. Надихаючись силою та стійкістю художниць, я прагнула створити простір, де кожна робота зможе розповісти свою унікальну історію, передати досвід та емоції авторки. Для мене важливо було показати, що, незважаючи на всі труднощі, ми здатні створювати красу, ділитися надією та підтримкою через мистецтво»,

— підкреслює Лія Снісаренко.

Інна Харчук, «Цвітіння», 2023

Інна Харчук, «Залежність», 2023

Інна Харчук, «Залежність», 2023

Кураторка Лія Снісаренко


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ