У Лондоні знову проведуть фестиваль українського мистецтва Kyiv Art Sessions

У рамках події заплановані виставки, концерти та кінопокази

АВТОР:

ФОТО: Надані організатором

ОПУБЛІКОВАНО: 26 вересня 2024

У жовтні фестиваль Kyiv Art Sessions повторно проведуть в Old Sessions House у Лондоні. Вперше подія відбулася у червні 2024 року, започаткувавши українські мистецькі сезони в британській столиці. В рамках проєкту заплановані концерти, виставки, покази українських стрічок та дискусії.

Гостям події представлять персональну виставку художниці Ганни Криволап «Київ у кольорах війни». Авторка наголошує, що Київ завжди вражав своєю багатогранністю, однак з початком повномасштабного вторгнення образ міста і його відтінки змінилися. Тепер його палітра відображає не тільки красу, а й стійкість та силу.

Також у програмі фотовиставка «Культура vs війна» відомого українського кінооператора та фотографа Сергія Михальчука. На рахунку Сергія, що наразі служить у ЗСУ, близько 40 картин, «Срібний ведмідь» Берлінале та «Золота дзиґа». Його проєкт віддзеркалює трагічні миті війни та боротьби українського народу за свою незалежність й ідентичність.

Old Sessions House, Лондон

Відвідувачі фестивалю зможуть почути концерт української класичної музики «Дума про дім» у виконанні Камерного ансамблю «Артехатта» скрипальки Мирослави Которович. Виступ натхнений знаменитою картиною Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», що також представлять в Old Sessions House. Концерт починається з твору молодої української композиторки Ксенії Стеценко, після чого прозвучать роботи Мирослава Скорика, Євгена Станковича та інших. Крім того, на гостей також очікує джазовий концерт I Believe у виконанні квартету Назгуль Шукаєвої.

Окрім знакового фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків», якому виповнилося 60 років, відвідувачі Kyiv Art Sessions зможуть побачити документальну стрічку Culture vs War, що розказує про українських художників, музикантів, кінематографістів та фотографів, які стали воїнами-захисниками, зокрема Ахтема Сеітаблаєва, Сергія Михальчука, Сергія Жадана, Тараса Компаніченка та учасників гурту «Антитіла».

Фестиваль українського мистецтва Лондон

Художниця Ганна Криволап

Організаторами фестивалю виступають благодійна організації Art Shield та український культурний центр «Дом Майстер Клас» — його засновниця Ірина Буданська впевнена, що мистецтво допомагає руйнувати стереотипи та створювати для України гідний образ за кордоном.

«У Великій Британії плекання культури, її збереження та розвиток є великою цінністю й однією із засад державності. Прагнемо, щоб представлення українського високого мистецтва тут вкоренилося і переросло в добру традицію», 

— підкреслює Ірина. 

Фестиваль Kyiv Art Sessions можна буде відвідати в Лондоні 19-20 жовтня 2024 року. Проєкт є благодійним — усі зібрані кошти будуть направлені на підтримку українських художників та творчої спільноти.

Фестиваль українського мистецтва Лондон


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ