У Києві відкрилася масштабна виставка «Скарби Криму. Повернення»

Присвячена «скіфському золоту», що належить Україні

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані організатором

ОПУБЛІКОВАНО: 4 липня 2024

У Скарбниці Національного музею історії України відкрилася виставка «Скарби Криму. Повернення», що стане постійною і триватиме до остаточної деокупації півострова. Минулого року Україна змогла офіційно повернути додому 565 цінних предметів з експозиції «Крим: золото й таємниці Чорного моря», що проходила в Амстердамі.

Це давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські та готські речі, знайдені впродовж XIX-XXI століть під час археологічних досліджень півострова. Передача артефактів, відомих як «скіфське золото», є логічним та справедливим завершенням тривалого судового процесу за право власності над експонатами.

Перша леді України Олена Зеленська

Важливий мистецький проєкт офіційно презентували 4 липня за участі першої леді України Олени Зеленської. Ініціатива створена за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України та благодійного фонду BGV. 

Після звільнення Криму колекцію планують перемістити на територію півострова. В експозиції представлені об'єкти з чотирьох кримських музеїв: Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Національного заповідника «Херсонес Таврійський» та Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

«Цей проєкт — потужна перемога в боротьбі за культурну спадщину України, свідчення нашої тисячолітньої історії, що розкривається через культури багатьох народів, та утвердження верховенства права», 

— підкреслюють організатори виставки.

Також Міністерство культури та бренд Gunia представили благодійну прикрасу «Скіфське золото» — підвіси з фігурами олениці та грифа, натхнені культурними артефактами кочового народу. 100% прибутку від її продажів буде спрямовано на допомогу ЗСУ — всього планують зібрати 1 мільйон гривень. 

Зазначимо, що прототипом для силуету олениці Gunia стала фігурна ручка посудини, створеної у 1-му ст. н. е. Скіфи використовували фігурки тварин для декорування посуду та вірили в їхню захисну силу. Вважали, що олень уособлює земну складову життя, а птах — небесну. Золото мало особливе значення для скіфів, ним оздоблювали побутові та ритуальні предмети, зброю воїнів та збрую коней. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ