У Києві покажуть сучасний балет «Д.І.М.» про вимушену міграцію

Історія про дім та його втрату, розказана в танці

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані організатором

ОПУБЛІКОВАНО: 3 січня 2024

У січні в Києві відбудеться прем'єра сучасного балету «Д.І.М.» від театру INSHA Dance Company. Це постановка про фізичне і духовне значення дому для людей, які вимушені покинути свою землю. Музику до вистави написав композитор і віолончеліст Віктор Рекало, поєднавши академічну традицію і сучасне звучання, — її для глядачів наживо гратиме струнний квінтет.

Хореографію до вистави, що нагадує про незламний дух українців, розробили артисти балету Ілля Мірошніченко та Катерина Кузнецова, засновники INSHA Dance Company. Глобальною метою колективу є створення умов для повернення професійних танцівників з-за кордону на українську сцену та розвиток конкурентоспроможної творчої індустрії. Зараз у репертуарі артистів 4 постановки: «Дерево не Може Втекти», «1984. ІНША», «СТІНА» та «М.H.O.T.F., або мій Дім на Двох Ногах». 

Фото з вистави «М.H.O.T.F., або мій Дім на Двох Ногах»

Над виставою «Д.І.М.» працювали люди, які пережили евакуацію з рідних домівок у воєнний час і вирішили втілити власний досвід на сцені так, як вміють це найкраще — у танці. 

«Це історія про дорогу. Про тих, хто вимушено опинився в одному вагоні евакуаційного поїзда і, прийнявши нові правила життя, залишився нескореним. Це присвята кожному з нас, кожному, хто пережив біль втрати, і тому, що було втрачено. Дім — це процес, шлях, а отже, ми всі на шляху додому… І поки стукіт залізниці невпинно супроводжує цю подорож, дозвольте поділитися своїми історіями», 

— коментують балет його творці.

Фото з вистави «М.H.O.T.F., або мій Дім на Двох Ногах»

Фото з вистави «М.H.O.T.F., або мій Дім на Двох Ногах»

Проєкт використовує європейський досвід творчих резиденцій, які дали можливість для масштабування ідеї до повноцінної вистави. Вона виросла з постановки «М.H.O.T.F., або мій Дім на Двох Ногах», реалізованої у 2022 році в рамках програми для митців з України в Кельні. Балет створили за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Стабілізаційного фонду культури Goethe-Institut. 

Виставу можна подивитися 30 січня на сцені Міжнародного центру культури та мистецтв. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ