У Києві покажуть ретроспективу фільмів братів Коенів

На фестивалі американського кіно «Незалежність»

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадри з фільмів

ОПУБЛІКОВАНО: 2 квітня 2024

У травні в Києві проведуть 13-й фестиваль американського кіно «Незалежність», в рамках якого глядачам представлять нові інді-фільми, створені в США, — картини, що отримали відзнаки журі та критиків і пропонують оригінальний погляд на людські стосунки та візуальне мистецтво. Спеціальною програмою події стане ретроспектива фільмів Ітана і Джоела Коенів.

Брати об'єдналися у творчий тандем в 1980-х і стали одними з найвпливовіших сценаристів і режисерів Голлівуду. Разом вони створили відомі стрічки «Великий Лебовскі», «Фарго», «Прочитати і спалити» та інші кінохіти, за які отримали 4 премії «Оскар», BAFTA і «Золотий глобус».

Джуліанна Мур у фільмі «Великий Лебовскі»

У фільмах братів Коенів життєві драми часто набувають абсурдності, поєднуючись з чорним гумором, а їх герої завжди виразні та мають свою думку. У 2021 році дует розпався, однак режисери продовжили працювати над окремими проєктами: того ж року Джоел Коен самостійно створив стрічку «Трагедія Макбета», а у 2024-му на екрани вийшов і перший сольний фільм Ітана Коена — «Лялі їдуть далі». Розказуємо, які роботи братів незабаром покажуть на фестивалі «Незалежність» в Києві.

«Виховання Аризони»

Стрічка на межі фарсу створена в 1987 році. Гай був злочинцем, що постійно грабував одну і ту саму крамницю, Ед працювала в поліції та не могла знайти люблячого партнера. Потім вони одружилися. Щастю цього непересічного подружжя бракувало лише дітей. Щоб отримати нащадка, вони вирішують викрасти немовля з багатодітної родини, сподіваючись, що батьки не помітять втрати. Однак скоро їм доведеться пошкодувати про своє рішення. Головні ролі в картині виконали Ніколас Кейдж та Голлі Гантер.

«Великий Лебовскі»

Фільм з яскравими персонажами й сюрреалістичним кримінальним сюжетом, який вийшов на екрани в 1998 році й став класикою незалежного кіно. Джефф Лебовскі — легковажний чоловік, що навіть не думає шукати роботу, він любить боулінг з друзями та прогулянки в домашньому одязі. Життєва ідилія Лебовскі руйнується, коли виявляється, що він має однакове ім’я з мільйонером, чия дружина винна чимало грошей багатьом небезпечним людям Лос-Анджелеса. Головні ролі в фільмі виконали Джефф Бріджес, Стів Бушемі, Джон Гудмен, а також Джуліанна Мур, що зіграла в стрічці ексцентричну художницю Мод.

«Старим тут не місце»

Знаменитий вестерн братів Коенів, нагороджений 4 преміями «Оскар». Під час свого полювання в Техасі Левелін Мосс (Джош Бролін) виявляє в пустелі мертвих бандитів та сумку з готівкою. Нездатний встояти перед спокусою, він забирає гроші з собою. Невдовзі його починає переслідувати нещадний вбивця на ім'я Антон Чігур (Хав’єр Бардем) і шериф Белл (Томмі Лі Джонс) — обидва герої мають похмуре минуле і власні плани на Мосса.

Фестиваль американського кіно «Незалежність» проведуть в кінотеатрі «Жовтень» з 9 по 15 травня. Повну програму події оголосять згодом.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ