У Бельгії відкрилася виставка українських авангардних художників

Мистецький проєкт «Футуромарення»

АВТОР:

ФОТО: Лєра Гуєвська, Мистецький Арсенал, Wikimedia

ОПУБЛІКОВАНО: 22 березня 2024

У Музеї сучасного мистецтва FeliX Art & Eco Museum у Дрогенбосі (Бельгія) відбулося відкриття виставки «Футуромарення: Україна та авангард». В основі експозиції — однойменний артпроєкт, що був реалізований Мистецьким Арсеналом у 2021–2022 роках. 

Європейським глядачам представили 100 робіт відомих українських художників XX століття — оригінальні твори живопису та графіки. Зокрема, відвідувачі виставки мають змогу познайомитися з творчістю видатного футуриста Давида Бурлюка, Казимира Малевича, Віктора Пальмова і Василя Єрмилова, роботами Олександри Екстер та авангардними театральними образами, створеними Вадимом Меллером, який співпрацював з театром «Березіль» Леся Курбаса. 

Експозицію доповнили документальні матеріали та відеоінсталяції «Поезомалярство» та «Наші 1920-ті розстріляні у 2020-ті».

Виставка «Футуромарення». Фото: Мистецький Арсенал

Куратори виставки Ольга Мельник та Ігор Оксаметний прагнули показати мистецьке бачення майбутнього, що сформувалося в українському артпросторі в 1910–1920-х роках, через призму сучасних подій. Зокрема, автори проєкту наголошують на злочинному привласненні Росією надбання українських авангардних митців, а також на наслідках війни для культурної спадщини України. 

«Ми тішимось, що 100 мистецьких творів в експозиції тепер будуть недосяжні для російських ракет. Серед них представлені знані імена: Казимир Малевич або Олександра Екстер, які асоціюються із так званою великою російською культурою. Але ця велич значною мірою ґрунтується на апропрійованій спадщині колонізованих територій, адже впродовж століть Росія привласнювала найкраще, створюючи фейк про власну велич. Сьогодні ми намагаємось деконструювати ці міфи, аби українська культура набула суб’єктності в європейському інтелектуальному просторі. Ми дякуємо команді FeliX Art & Eco Museum за сміливість організувати майданчик, де Україна має змогу промовляти від власного імені, за підтримку та солідарність», 

— підкреслюють куратори проєкту. 

Робота українського художника Вадима Меллера

Спеціально до виставки бельгійський музей надрукував лімітований наклад каталогу «Футуромарення», який був підготований раніше в межах київського проєкту в Мистецькому Арсеналі. Видання також доступне до перегляду онлайн

«Айдентика виставки та каталог натхнені типографічними прийомами 1920-х і пластикою футуристичного живопису. Для нас важливо переосмислювати наш спадок і проявляти це в сучасному дизайні»,

— зазначає артдиректорка Мистецького Арсеналу Лєра Гуєвська.

Виставка «Футуромарення». Фото: Мистецький Арсенал

Відвідати виставку українського мистецтва в Бельгії можна буде до 8 вересня 2024 року. Раніше проєкт «Футуромарення» також представили в Естонії, у талліннському музеї KUMU.

Виставка «Футуромарення» у Бельгії. Фото: Мистецький Арсенал

Виставка «Футуромарення» у Бельгії. Фото: Мистецький Арсенал

Виставка «Футуромарення» у Бельгії. Фото: Мистецький Арсенал


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ