Що треба знати про серіал «Крістобаль Баленсіага», присвячений відомому кутюр'є

Дизайнер, що змінив історію моди

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: David Herranz/Disney+

ОПУБЛІКОВАНО: 23 січня 2024

У січні Disney+ представив біографічний серіал про знаменитого іспанського кутюр’є Крістобаля Баленсіагу, що мав унікальний погляд на жіночий стиль і привніс у моду нові форми. Сценаристом шоу стала Лурдес Іглесіас, а головну роль виконав 55-річний іспанський актор Альберто Сан Хуан.

Крістобаль Баленсіага народився в 1895 році в баскському містечку Гетарія. Його мати була швачкою — допомагаючи їй в роботі, Крістобаль поступово захопився світом моди. Помітивши талант хлопця, клієнтка родини — маркіза де Каса Торрес вирішила відправити його на навчання в елітне ательє в Сан-Себастьяні. Так почався шлях талановитого кутюр’є, а у 1919 році Крістобаль вже відкрив іменний бренд.

У серіалі показана інша важлива віха в житті загадкового дизайнера, що завжди уникав розмов про особисте життя і ніколи не виходив до глядачів у фіналі модних шоу, — демонстрація першої кутюрної колекції Balenciaga в Парижі у 1937 році, яка була натхнена епохою Ренесансу й отримала статус революційної.

На цей час Баленсіага вже встиг попрацювати з іспанською елітою та аристократами, однак у французькій столиці на нього чекали нові відкриття, робота поруч з Chanel, Dior і Givenchy.

«Жінка не має бути ідеальною чи мати виключну вроду, щоб носити мої сукні — вони зроблять її такою»,

— казав дизайнер. 

Для виробів Баленсіаги характерні скульптурність, лаконічність і вишуканість. Саме він створив культову сукню-трапецію і віртуозно поєднував укорочені жакети зі спідницями з високою талією. Він експериментував зі знайомими силуетами: одягом іспанських матадорів і священників, надаючи їм нових сенсів.

Майстерністю кутюр’є та його неповторним підходом до роботи з тканиною захоплювалися Коко Шанель, Юбер де Живанші, Оскар де ла Рента, Аззедін Алая й інші відомі дизайнери.

Серіал Disney+ фокусується на паризькому періоді кутюр'є, зокрема на його роботі під нацистською окупацією — попри складний історичний період і втрати в особистому житті, Баленсіага вирішив продовжити свій шлях. Свій біль дизайнер виражав у прекрасних колекціях, виготовлених виключно в чорному кольорі.

Події шоу закінчуються в 1960-х, коли дизайнер одягав королівську сім’ю і водночас експериментував з авангардними, інноваційними формами. Серіал показує особисті драми кутюр'є, його відданість справі та боротьбу за свій бренд, що декілька разів був на межі закриття.

У серіалі також знялися Анна-Віктуар Олів'є, яка втілила образ відомої акторки та клієнтки Balenciaga Одрі Гепберн, та Анук Грінберг, що зіграла Коко Шанель. Габріель Лазуре отримала роль знаменитої головної редакторки Harper’s Bazaar US Кармел Сноу, а Патріс Тільбо — не менш відомого кутюр’є Крістіана Діора.

Шоу доступне до перегляду на платформі Disney+.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ