Що треба знати про фантастичне шоу Netflix «Проблема трьох тіл»

Новий серіал від творців «Гри престолів»

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадри з серіалу

ОПУБЛІКОВАНО: 29 березня 2024

Однією з найпопулярніших прем'єр березня на Netflix став науково-фантастичний серіал «Проблема трьох тіл», заснований на трилогії китайського письменника Лю Цисіня «Пам'ять про минуле Землі». Розказуємо, що відомо про шоу, продюсерами якого стали Девід Беніофф та Деніел Вайс, які раніше працювали над всесвітньовідомим проєктом «Гра престолів».

Назва шоу відсилає до однойменної астрономічної задачі, яка непокоїла вчених з XVII століття. Уперше її сформулював Ісаак Ньютон як задачу про рух Місяця в гравітаційному полі Сонця й Землі. У пізнішій версії науковці намагалися визначити траєкторію руху будь-яких трьох тіл, що притягуються за законом всесвітнього тяжіння, — на сьогодні універсального рішення не існує.

Книга Лю Цисіня розказує про іншопланетян, які живуть у зоряній системі з трьома зорями та опинилися перед загрозою вимирання. Вони отримують сигнал з Землі, що наштовхує їх на думку про вторгнення і захоплення планети. Загарбники передбачають, що за час польоту люди можуть перевершити їх у розвитку, тож намагаються перешкодити прогресу землян. 

Серіал Netflix показує, з чого все почалося, і перетворює історію про порятунок обдарованих вчених Землі на захопливий детектив. У 1960-ті донька талановитого фізика Є Веньцзе надсилає сигнал у космос в надії, що іншопланетяни зможуть врятувати Землю, в той час як люди її лише руйнують. Вона не здогадується про наслідки своїх дій та природу створінь, що населяють інші планети.

Події серіалу переносяться у 2024 рік — п'ятеро дослідників з Оксфорду стають свідками загадкових смертей своїх колег. Спочатку справи класифікують як самогубство, однак у вчених виникає все більше підозр. Виявляється, що загиблі грали в одну і ту саму відеогру «Проблема трьох тіл» у віртуальній реальності. У ній учасникам потрібно врятувати світ від катастрофи, однак їхні спроби щоразу закінчуються фіаско.

Щоб дізнатися правду, вчені з Оксфорда об'єднують зусилля з детективом Кларенсом Да Ші та особисто перевіряють гру. Проходячи нові й нові рівні, вони розуміють, що віртуальному світу загрожує неминуча загибель через три сонця, навколо яких він обертається. Створили гру ті самі іншопланетяни, що планували колонізувати Землю. Досвід у грі максимально реалістичний і схожий на справжнє життя.

Послідовники іншопланетян на Землі на чолі з літньою Є Веньцзе починають боротьбу з тими, хто виступає проти будь-яких контактів із ними. У цей час істоти з космосу намагаються зробити все, щоб посіяти паніку та сповільнити технологічний розвиток людей. Попри це, вчені не полишають надії врятувати планету та запобігти масштабній війні.

Головні ролі в серіалі зіграли Джон Бредлі, відомий глядачам за шоу «Гра престолів», Ейза Гонсалес, Ліам Каннінгем, Бенедикт Вонг, Джонатан Прайс, Алекс Шарп, Розалінд Чао та Джесс Хонг.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ