Роман Шарлотти Бронте «Вільєтт» вперше видадуть українською

Найбільш особисту книгу відомої письменниці

АВТОР:

ФОТО: Надані видавництвом

ОПУБЛІКОВАНО: 16 жовтня 2024

Видавництво «Ще одну сторінку» анонсувало вихід роману «Вільєтт» авторства знаменитої англійської письменниці Шарлотти Бронте, найстаршої з трьох сестер.

Авторка добре відома українським читачам за твором «Джейн Ейр», який неодноразово екранізували: зокрема, у 1996 році глядачі побачили стрічку Франко Дзеффіреллі з Шарлоттою Генсбур, а у 2011-му — нову кіноадаптацію, головні ролі в якій виконали Міа Васіковська і Майкл Фассбендер. Однак роман «Вільєтт», який вважають найдосконалішим і найглибшим твором Шарлотти Бронте, українською мовою видадуть уперше.

Над перекладом працюватиме Тамара Дуда, а обкладинку створить ілюстраторка та художниця Галина Вергелес. Очікується, що книга вийде на початку 2025 року, а незабаром на неї відкриють передзамовлення. У майбутньому видавництво планує опублікувати й інші твори сестер Бронте.

Роман Шарлотти бронте українською

Шарлотта Бронте народилася в 1816 році в сім'ї англіканського священника. Вона рано втратила матір і була змушена взяти на себе обов'язки господині в родинному домі. Майбутня письменниця була тихою і сором'язливою, однак відзначалася чудовою пам'яттю та ерудицією. Шарлотта Бронте працювала вчителькою та гувернанткою, а свою літературну кар'єру почала зі створення поетичної збірки разом із сестрою Емілі. У 1847 році вона написала повість «Вчитель», а потім романи «Шерлі» та «Вільєтт», що став останнім твором, опублікованим за життя авторки в 1853-му.

Вважається, що це найбільш особиста книга в доробку Шарлотти Бронте. Роман розказує про 14-річну дівчину на ім'я Люсі Сноу, її дорослішання, подорож до Брюсселя та пошуки власного шляху. Героїня цікавиться своїм другом дитинства Гремом, однак він планує одружитися з їхньою спільною знайомою — Поліною. Люсі натомість закохується в набагато старшого за неї вчителя, Поля Емануеля, хоча спочатку він здавався їй суворим і непривабливим.

Нагадуємо, що раніше стало відомо про нову екранізацію не менш відомого роману XIX століття — «Гордість і упередження» Джейн Остін. Над адаптацією твору працює стримінговий сервіс Netflix, а головну роль у романтичному серіалі може зіграти Дейзі Едгар-Джонс, зірка шоу «Нормальні люди».


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ