Нобелівську премію з літератури отримала південнокорейська письменниця Хан Канг

В Україні авторку знають за романом «Вегетаріанка»

АВТОР:

ФОТО: Getty Images

ОПУБЛІКОВАНО: 11 жовтня 2024

Відома південнокорейська письменниця Хан Канг удостоїлася Нобелівської премії з літератури. Авторку відзначили за «сильну поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя». 

В Україні письменницю найкраще знають за романом «Вегетаріанка»що приніс Хан Канг Букерівську премію. Книга розказує про жінку на ім'я Джінг-хай, яка одного дня усвідомила, що більше ніколи не їстиме м’яса. Роман розкриває складні стосунки героїні з її чоловіком, який виступає в ролі офісного працівника, позбавленого особистості, заклопотаною старшою сестрою та ексцентричним свояком-художником. Кожен з героїв має свої прагнення та облаштовує власне життя, окрім Джінг-хай, яка відмовляється робити будь-що.

Хан Канг виросла в родині письменника і розпочала літературну кар'єру у віці 23 років з публікації своїх віршів у виданні Literature and Society. За два роки вона випустила першу збірку оповідань «Любов до Йосу». У своїх романах, повістях та есе авторка досліджує теми патріархату, насильства, людяності та болю. На рахунку письменниці книги «Чорний олень», «Твої холодні руки», «Людські вчинки», «Біла книга» та інші.

Нобелівську премію з літератури отримала письменниця Хан Канг

Хан Канг стала першою жінкою — лауреаткою премії з Південної Кореї та 18-ю жінкою в історії, що здобула нагороду.

«Я була дуже здивована і вважаю, що це велика честь. Я росла на корейській літературі, яка мені дуже близька. Сподіваюся, ця новина порадує усіх шанувальників корейської літератури, моїх друзів та письменників», 

— прокоментувала новини авторка.

Також стало відомо, що роман письменниці «Уроки грецької» видадуть українською мовою — про це повідомили в харківському видавництві Vivat. Наразі команда працює над редагуванням книги та обіцяє випустити її навесні 2025 року. 

Нобелівську премію з літератури отримала письменниця Хан Канг

«Хоча Україна поки не має свого лауреата в літературі, ми маємо видатних митців, які, безумовно, заслуговували на таку честь. Зокрема, Василь Стус і Микола Бажан, Іван Франко, Олесь Гончар, Іван Багряний та багато інших були номінованими на цю премію. Проте не склалося з різних причин. Вірю, що Нобелівська премія з літератури для України ще попереду»,

— зазначила гендиректорка видавництва Vivat Юлія Орлова.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ