Наталі Портман розказала про улюблені книжки в проєкті Dior

Від філософської роботи С'юзен Зонтаґ до роману Елени Ферранте

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Dior/Marion Berrin

ОПУБЛІКОВАНО: 10 квітня 2024

Голлівудська акторка, володарка премій «Оскар» і «Золотий глобус» Наталі Портман стала героїнею нового випуску Dior Book Tote Club — проєкту, в рамках якого відомі люди та друзі бренду діляться своїми улюбленими книжками. Нагадуємо, що зірка фільмів «Леон», «Чорний лебідь» і «Джекі» з 2011 року є амбасадоркою Dior та незмінним обличчям аромату Miss Dior.

Зйомки проєкту, присвяченого взаємозв'язку моди та культури, відбулися в Національній бібліотеці Франції у Парижі. 300-річна історична будівля розташована біля палацу Пале-Рояль. Найкрасивішою її частиною вважається читальна зала Salle Labrouste, названа на честь відомого французького архітектора Анрі Лабруста. Оздоблюючи простір, він надихнувся пишними жіночими сукнями XIX століття — їх силуети можна впізнати у сферичних куполах, що наповнюють залу сонячним світлом.

Серед книг, на які Наталі Портман порадила звернути увагу, — каталог робіт американського незалежного режисера Тодда Гейнса, автора фільмів «Мене там немає» і «Керол» з Кейт Бланшетт.   

«Він — один з найулюбленіших моїх режисерів, і нещодавно я нарешті отримала змогу попрацювати з ним. Картини Гейнса для мене дуже важливі. Взяти хоча б стрічку «Безпека», що була створена з Джуліанною Мур в 1990-х. Неймовірно бачити візуальні референси до його фільмів «Суперзірка», «Далеко від раю» та інших. Дуже цікаво зануритися в ідеї, що вплинули на його творчість», 

— підкреслила Наталі Портман. У 2023 році акторка знялася в драматичній стрічці Гейнса «Травень, грудень», де зіграла разом з Джуліанною Мур.

Також у списку акторки робота С'юзен Зонтаґ «Про фотографію» — збірка есе, присвячена філософській і соціальній ролі фотографії в житті людини.

«Це найпереконливіше для мене досілідження про те, як ми сприймаємо зображення, як дивимося на навколишній світ, мистецтво та, зокрема, репортажні фотографії. Думаю, зараз це дуже актуально, адже ми втрачаємо чутливість через надлишок графічних зображень в Instagram та інших соціальних мережах», 

— відзначає Портман. 

Крім того, акторка додала до своєї сумочки Dior збірку американської письменниці Ребекки Солніт «Надія в темряві», перше видання з циклу «Неаполітанські романи» Елени Ферранте, книгу фотографій іранської художниці Ширін Нешат і збірка біографічних есе Бенхаміна Лабатута «Коли ми перестали розуміти світ», що стала бестселером The New York Times, — вона розповідає про людей, які робили важливі наукові відкриття, але були одержимі своїми ідеями. 

Проєкт Dior Book Tote Club назвали на честь знакової сумки бренду, яку у 2018 році презентувала Марія Грація К'юрі, надихнувшись архівами модного дому. Він нагадує про важливість і вплив літератури на наше життя та відданість Dior підтримці сучасної культури.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ