Музей Івана Гончара випустив великодні листівки

Нагадування про красу та силу українських традицій

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 30 квітня 2024

Напередодні свята Великодня, що цього року відзначають в Україні 5 травня, Музей Івана Гончара випустив набір листівок «Соборні. Писанки з усіх областей України». 

У 2023-му команда музею почала працювати над проєктом, що демонструє єдність українців у писанковій традиції. В рамках ініціативи майстриня Зоя Сташук, що вже понад 30 років досліджує українську культуру, повторила розписи писанок кінця ХІХ — початку XX століть з різних областей України. Колекція поповнила надбання Музею Івана Гончара та пізніше була відтворена в листівках.

«Магічне дійство творення писанки зі збереженням звичаїв, вірувань та обрядів народило могутній оберіг, що з дохристиянських часів пов’язаний із сонячним культом наших предків. Символічні знаки на писанках вміщують у собі святкування перемоги сонця над темрявою, весни над зимою, життя над смертю», 

— підкреслює майстриня Зоя Сташук.

В Музеї Івана Гончара зазначають, що вивчення архівів зайняло пів року, адже знайти давні зразки писанок з Луганської, Запорізької та Херсонської областей було непросто. 

Колекція складається з 24 листівок, що показують багатство технік і стилів в українській традиції писанкарства. Вони нагадують про зв'язок з рідною землею, історією та культурою, символізують любов, достаток та удачу, в які вірили українці, розписуючи та даруючи одне одному писанки. Придбати листівки можна в Музеї Івана Гончара та онлайн.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ