Художниця Анна Верещака представить виставку в Сан-Франциско

Проєкт, присвячений первинності та базовим емоціям

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Надані художницею

ОПУБЛІКОВАНО: 1 квітня 2024

Українська художниця Анна Верещака, що стала героїнею проєкту Harper's Bazaar Art Department, 6 квітня представить свою першу персональну виставку в США. Презентація проєкту «Анна та її тварини» відбудеться в галереї RYAN GRAFF CONTENPORARY у Сан-Франциско. 

Анна працює з різними медіа, переважно живописом та графікою. В рамках експозиції глядачам покажуть картини авторки, у яких відбувається злиття тваринної та людської форми. Монохромний сірий тут доповнює характерний червоний, що стає яскравим акцентом. Полотна Анни досліджують тему первинності та базових емоцій, які закладені в нас від початку та не змінюються протягом життя.

Образи тварин для художниці символізують щирість та наївність, тоді як зображення її власного тіла служить втіленням відкритості та чутливості. Авторка підкреслює, що її саморепрезентація виходить за межі простого портрета: оголеність для неї є способом символічно стати ближчою до глядача. 

«Це дуже цінна можливість презентувати своє мистецтво в США. Зараз Україна переживає важливий і складний історичний період, і як представнику культури мені важливо говорити про це. Кожен персональний проєкт дуже відповідальний для художника, тому що ти представляєш всього себе. Ти робиш зріз свого життя, вбираєш час і обставини, і показуєш це публіці. Я вважаю, що ця виставка відображає один із найважливіших для мене етапів, і мій автопортрет «Я Анна» є певною фіксацією цього стану», 

— підкреслює Анна Верещака. 

Анна брала участь у колективних виставках «Супернова. Мистецтво України» в Basel Art Center у Базелі, «Точка часу» в Барселоні, Untitled Tbilisi у Тбілісі, проєкті «Незламна» у Нью-Йорку та інших важливих ініціативах.

Твори художниці знаходяться у фонді Національної картинної галереї, а також у приватних колекціях України, США, Польщі, Чехії, Іспанії, Португалії, Австрії та Швейцарії.

Побачити виставку «Анна та її тварини» в Сан-Франциско можна буде до 27 квітня. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ