Фільм «20 днів у Маріуполі» отримав номінацію на BAFTA

Документальна стрічка про війну в Україні

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Кадри з фільму

ОПУБЛІКОВАНО: 19 січня 2024

Картину Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» номінували одразу у двох категоріях престижної британської премії BAFTA — «Документальний фільм» і «Стрічка іноземною мовою». Чи одержить проєкт перемогу, стане відомо 18 лютого. Церемонія нагородження відбудеться у Королівському фестивальному залі Лондона — її проведе актор Девід Теннант. 

Фільм розповідає, як Маріуполь, що зараз перебуває під окупацією, переживав перші тижні війни. Кореспонденти Associated Press Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і продюсерка Василіса Степаненко прибули до міста 24 лютого, за годину до початку повномасштабного вторгнення. Вони фіксували все, що відбувається в Маріуполі: гуманітарну катастрофу, обстріли та злочини російських військ, а також діяльність лікарів і героїчних жителів міста.

На 21-й день після початку вторгнення команді вдалося виїхати через гуманітарний коридор — відтоді у Маріуполі немає жодного українського журналіста. За свою роботу у 2023 році Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і Василіса Степаненко були нагороджені Пулітцерівською премією. 

Україна висунула стрічку «20 днів у Маріуполі» на «Оскар» у категорії «Найкращий фільм іноземною мовою» — фільм потрапив до шортлиста. Також картина отримала приз глядачів на фестивалі незалежного кіно «Санденс» у США.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ