Як зробити зимові свята незабутніми разом із просеко

Розказуємо, як виник популярний напій, з чим його подавати та як здивувати своїх гостей

АВТОР:

ФОТО: Надані брендом

ОПУБЛІКОВАНО: 5 грудня 2024

Просеко вже давно асоціюється в нас з особливими подіями у житті та радістю спілкування, а найбільше, звісно ж, із новорічними святами! Звідки пішла така традиція, з чим і як подавати цей напій, та як здивувати гостей — читайте в нашому матеріалі.

Просеко — італійське біле ігристе вино, що з’явилося на світ у XX сторіччі, а сьогодні є одним із найпопулярніших напоїв у світі! Просеко легке, ароматне, смачне та доступніше, ніж шампанське. Його виготовляють з винограду сорту Глера, іноді з додаванням сортів Вердізо, Перера і Б'янкетта.

Виробляється просеко в 9 провінціях Італії, в регіонах Фріулі-Венеція-Джулія і Венето. Воно добре поєднується з різною їжею та гармонійно розкривається у коктейлях. Нижча, порівняно з шампанським, ціна пояснюється тим, що для його створення застосовують інший метод виробництва — Шарма (або Шарма-Марінотті). Його називають резервуарним, тому що вторинна ферментація відбувається не в пляшках, а у великих ємностях — це робить процес дешевшим.

Звідки ж пішла традиція пити ігристе на Новий рік та Різдво? Історик Колін Гай у своїй книзі зазначає, що ігристе набуло популярності в XVI столітті. На той час воно було дорогим, тож дозволити собі цей напій могли лише європейські аристократи на королівських вечірках. Тільки на початку XIX століття ігристе стало дешевшим і виробники почали продавати його всім охочим. Спробувати цей напій прагнули багато людей, адже ігристе здавна асоціювалося з аристократичними звичаями та елітарністю.

Однак ціни все ще залишалися не надто доступними, тож ігристе вино стали купувати з нагоди особливих подій, зокрема й святкування Нового року. З часом напій став більш розповсюдженим і звичним, однак асоціація з чимось урочистим та королівським збереглася. Тож, залишаючись вірними традиції, у новорічну ніч та за різдвяним столом ми готуємося підіймати келихи ігристого! 

Що ж поставити на стіл, щоб ідеально доповнити смак просеко?

Просеко — вельми елегантний напій, тонкий і легкий, тому стане чудовим аперитивом. Воно прекрасно поєднується з закусками на кшталт канапе. Ідеальні в цьому випадку будуть закуски з солоною начинкою — наприклад, з лососем, ікрою, паштетом, креветками в коктейльному соусі. Також просеко можна подавати з сирами — підійдуть практично всі, окрім сирів із пліснявою.

Попри поширений стереотип, не подавайте просеко з фруктами. А от просеко та овочі — речі цілком сумісні. Однак не забувайте, що це італійське ігристе вино, тож вдалим варіантом буде просеко зі спаржею чи зі стравами на основі зелених овочів. Наприклад, із кабачків чи шпинату. Підійдуть до нього і гарбузове пюре та страви з картоплі.

Риба — зазвичай ідеальний варіант для білих вин. Чому б не поєднати рибні страви з ігристим? Тим більше що просеко є ідеальним кандидатом для такого експерименту — воно поєднується практично з усіма видами риби: з морським лящем, окунем, камбалою. Втім, варто спробувати й інші морепродукти: гребінці, креветки, молюски. Салати з морепродуктами також можуть стати чудовим доповненням до просеко.

Але якщо ви розглядаєте просеко як основний напій на святковому столі, то варто відмовитися від м'ясних нарізок, особливо таких, як пряне м'ясо та ковбаси. Також важливо зважати на показник цукру. Сухі варіанти просеко поєднуються з твердим сиром, смаженими морепродуктами, випічкою, а келих солодкого ігристого стане прекрасним доповненням до гострої кухні: китайської, корейської, в’єтнамської, мексиканської. 

Якщо ви хочете здивувати своїх гостей і подавати просеко не лише в чистому вигляді, а й у коктейлях, рекомендуємо декілька смачних рецептів:

Різдвяний коктейль Jingle and Mingle Prosecco Cranberry

Інгредієнти: текіла, сироп розмарину, журавлиний сік, сік лайма, просеко, гілочка розмарину та скибка апельсина (для прикрашання).
Як приготувати: на дно склянки налийте текілу, після чого більшу частину келиха слід заповнити журавлиним соком. Додайте столову ложку сиропу розмарину і ретельно перемішайте. Наприкінці додайте просеко і столову ложку свіжовичавленого соку лайма. Прикрасьте лимоном та м’ятою.

Журавлиново-апельсиновий коктейль

Інгредієнти: журавлинний сік, апельсиновий сік, Grand Marnier, просеко, свіжа журавлина, скибка апельсина (для прикрашання).
Як приготувати: змішайте все в рівних пропорціях, подавайте з льодом та скибкою апельсина.

Коктейль «Мімоза»

Інгредієнти: апельсиновий сік, просеко, м’ята (для прикрашання).
Як приготувати: наповніть келих просеко більш ніж наполовину, додайте апельсиновий сік (краще свіжовичавлений), лід і м’яту.

І головне питання: яке ж просеко краще обрати для святкування Різдва та зустрічі Нового року? Таке, що буде чудово смакувати і в чистому вигляді, і в коктейлях. Просеко, яке ми рекомендуємо спробувати, — це Serena 1881. Універсальне ігристе вино, яке чудово пасує як для вечірки, так і для сімейного вечора. 

Кожен ковток розкриває неповторний смак та елегантність напою — саме таким він був задуманий венеційською родиною Serena 140 років тому. П’ять поколінь сім'ї вдосконалювали своє вино, дотримуючись головних цінностей, пов'язаних із традиціями, територією походження та стійкістю виробництва.

Це вино з багатою історією: у XIV столітті шанована родина Serena була зареєстрована як член венеційської аристократії. Сім'я спеціалізувалася на виробництві скла: у ті часи це був один із найприбутковіших видів бізнесу, адже скло коштувало дуже дорого і його могли дозволити собі лише одиниці. А в 1881 році родина створила власну виноробню Vinicola Serena і на честь 140-річчя презентувала бренд Serena 1881, більшу частину колекції якого складають ігристі вина. Це унікальний напій з власним характером та історією, у чому ви можете впевнитися самі, обравши просеко Serena 1881 для свого святкового столу.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ