Свіжі ідеї для літніх страв: фудпейрінг, який вас здивує

5 ідей на кожен день

АВТОР: Катерина Попова

ФОТО: unsplash.com, rosalynndaniels.com, afoodcentriclife.com, instagram

ОПУБЛІКОВАНО: 28 червня 2024

Літо тішить розмаїттям ягід і фруктів, із яких крім десертів можна приготувати багато смачних і, що найголовніше, несолодких страв.

Гастрожурналістка Маша Сердюк розповідає про незвичайні поєднання солодко-кислих ягід із сиром, мʼясом, рибою і морепродуктами. 

Полуниця + сир 

Полуниця та молочні продукти — один із найкращих фудпейрінгів. Варто згадати лише полуничне морозиво та мілкшейк або сирники з полуницею. Сир не є виключенням. Соковиті ягоди чудово поєднуються у свіжих літніх салатах із прісними або солоними мʼякими сирами — моцарелою, бринзою, адигейським, фетою або домашнім кисломолочним

Як приготувати

Полуницю помити, підсушити, розрізати на 2 або 4 частини. Скласти в глибоку миску, додати шматочки мʼякого сиру, 5-7 листочків мʼяти та дві жмені бебі-шпинату. В склянці змішати столову ложку бальзамічного оцту, дві столові ложки олії, дрібку солі, перцю і трошки макового насіння. Отриманою заправкою полити салат і обережно перемішати. 

Полуниця + сир 

Черешня + курка

Курка сама по собі — досить нейтральний і дещо навіть нудний продукт. Але вона здатна здивувати, якщо правильно її приготувати. Поєднання з солодкою черешнею, безперечно, є одним із вау-ефектів, притаманних цій птиці. На бажання черешню можна замінити вишнею, але страва тоді вийде кислою та більш насиченою. 

Як приготувати

Курячі стегна помити, підсушити паперовими рушниками. У мисці змішати 1/2 склянки бальзамічного крему та 1/4 склянки олії, сіль, перець і листочки свіжого розмарину. Викласти в миску курячі стегна — так, щоб суміш добре покрила курку, та залишити маринуватися на 30 хвилин.

На сковороді, придатній для запікання, розігріти трошки олії та обсмажити замариновані стегна — спочатку шкіркою вниз, а потім іншою стороною. Додати на сковорідку миту черешню без кісточок і хвостиків — так, щоб ягоди щільно вкрили мʼясо. Полити бальзамічним маринадом, що залишився, зверху покласти пару гілочок розмарину. Накрити пательню кришкою або фольгою, поставити в нагріту до 200 градусів духовку на 15 хвилин. Потім зняти кришку або фольгу та готувати ще 10 хвилин. Після цього одразу подавати — із салатом, вареним рисом або картопляним пюре. 

Черешня + курка

Малина + лосось

Поєднання лосося з малиною — не таке розповсюджене, як, скажімо, качки з яблуками. І дарма. Будь-яка риба любить кислинку. Скибки лимона, які подають до маринованої, смаженої або запеченої риби, — яскравий тому приклад. Замініть кислинку лимона на будь-яку іншу — і ви отримаєте нові відтінки смаків. 

Як приготувати

Малину (300-400 грамів) подрібнити блендером і перетерти через сито, щоб позбутися кісточок. Перекласти в сотейник, додати свіжовичавлений сік одного невеликого апельсина та по дві столові ложки бальзамічного оцту і меду. Перемішати й варити на середньому вогні до загустіння (7-10 хвилин), періодично помішуючи. Потім вимкнути вогонь, накрити кришкою і тримати за кімнатної температури.

Філе лосося на шкірі помити, промокнути паперовими рушниками, натерти сіллю й перцем. Викласти на розігріту та змащену олією сковорідку, смажити під кришкою по 5-7 хвилин з кожного боку. Готову рибу подавати з теплим малиновим соусом. 

Малина + лосось

Чорниця + червоне м’ясо

Взагалі-то чорниця чудово «дружить» з усім м’ясом — як білим, так і червоним. Проте саме з червоним м’ясом соуси із цієї ягоди поєднуються особливо вигідно. Вони стануть чудовим додатком до смаженої або запеченої баранини, яловичини, телятини та свинини. Соус можна подавати окремо або робити з нього глазур для м’яса перед тим, як почати його обсмажувати.

Як приготувати

Для приготування соусу знадобиться 6 склянок чорниці, пів склянки кетчупу, 3 ст. л. меду, три дрібно нарізані цибулини шалот, один невеличкий перчик чилі або халапеньйо, чайна ложка гірчиці та по столовій ложці лимонного соку й тертого імбиру. Всі інгредієнти з’єднати в сотейнику, довести до кипіння на середньому вогні. Потім зменшити вогонь і варити, помішуючи, до загустіння приблизно 30-40 хвилин. Готовий соус охолодити, перелити в банку й подавати до улюбленого м’яса вдома чи на природі. 

Чорниця + червоне м’ясо

Персики + креветки

Поєднання креветок з персиками (або нектаринами, бо насправді тут немає великої різниці) — таке ж саме, як і дині з хамоном. Тобто ідеальне.

Як приготувати

Обсмажити креветки на суміші олії та вершкового масла, додати скибки персиків та соус, який приготувати із чарки коньяку, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. соєвого соусу, 1 ст. л. яблучного оцту, 2 ст. л. діжонської гірчиці, пари зубчиків часнику, пропущених через прес, пластівців чилі, солі й перцю. Довести до кипіння, зменшити вогонь, накрити кришкою та потримати на плиті 5-7 хвилин.

Але найпростішою стравою, без сумніву, є брускети. Скибки багета підсушити в духовці або на сковороді без масла, намазати крем-сиром, викласти одну часточку персика та одну креветку — смажену або мариновану. Збризнути бальзамічним кремом і посипати дрібно січеною зеленню. І подавати обов’язково з келихом холодного розе чи білого сухого. 

Персики + креветки


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ