20 головних трендів сезону осінь-зима — 2023/24

Досліджуємо наймодніші речі

АВТОР: Аліса Єрмоленко

ФОТО: Imaxtree

ОПУБЛІКОВАНО: 31 грудня 2023

Попри те що холодний сезон у самому розпалі, ми продовжуємо шукати нові тренди та ідеї їх стилізації для наших гардеробів. Адже прагнемо знайти рішення, які поєднуватимуть стиль і комфорт. Подорож у зимову казку пропонуємо вам почати з 20 головних трендів сезону.

Ми зібрали для вас наймодніші стилі та естетики, кольори та принти, матеріали та декор, а також окремі елементи з показів світових брендів сезону осінь-зима — 2023/24.

Діловий стиль

Ще влітку світом моди прокотилася гучна новина: діловий стиль став одним із провідних цього року. І звісно, акцент на офісні тренди закріпився з початком холодної пори. Тепер наші шафи складно уявити без жакетів, сорочок, брюк або спідниць, а також краваток і метеликів. Елементи, які традиційно відносять до ділових, увійшли не лише до наших повсякденних образів, а й до урочистих. Тож не дивно, що чимало фешіоніста розглядають саме брючні костюми як частину святкових аутфітів.

50-ті роки

Щороку дизайнери повертаються до певних модних епох, які своїми ключовими характеристиками визначатимуть головні тенденції. І цього сезону у фокусі опинилися післявоєнні 50-ті роки з їхньою підкресленою жіночністю: приталеним силуетом, стилем pop up, довгими рукавицями, принтом polka-dot, любовʼю до пальт тощо.

Червоний колір

Без перебільшення головний колір цього сезону — червоний. На чолі з Cherry чи не всі його відтінки посіли перші місця у колекціях світових брендів, серед яких Hermes, Valentino, Miu Miu, Stella McCartney, Chanel і десятки інших. Дизайнери пропонують поєднувати червоний як з нейтральними відтінками або кольорами-ахроматами — у такому разі червоний виступатиме акцентом, так і з комплементарними йому тонами або навіть принтами, зокрема леопардовим.

Окрім цього, актуальними є червоні total look.

Шоколадний колір

Один із найбільш затишних, сповнених чарівної атмосфери сезону кольорів. І хоча шоколадний був одним із найбільш недооцінених минулого сезону, впевнено можна сказати, що цього разу фешіоніста та дизайнери звернули на нього особливу увагу. Верхній одяг, жакети, трикотажні вироби, хутро — ми бачили шоколадний відтінок усюди.

Зазначимо, що шоколадний ми поєднуємо як з нейтральними відтінками, так і з яскравими, наприклад із червоним.

Чорно-білі поєднання

Можливо, колись чорно-білі поєднання і були нудними, але цього сезону вам точно варто забути про це їх визначення. Як і кожна деталь офісного стилю, вони опинилися у центрі уваги світових дизайнерів, серед яких Chanel, Valentino, Sacai та багато інших.

Принт polka-dot

До переліку трендів увірвалися 50-ті роки, а разом з ними й принт polka-dot. І якщо ви досі сумніваєтеся щодо його стилізації, варто лише зазирнути на покази Miu Miu, Valentino та Balmain. Останній, до речі, став справжнім амбасадором 50-х.

Картатий принт

Щодо гучних, але досить закономірних повернень, то не можемо не згадати й картатий принт, який настільки припав до душі командам Burberry та Christian Dior, що вони представили у ньому total look. Окрім цього, картатий принт може стати незамінною частиною ваших ділових образів, як це було на показі Saint Laurent. Бренд пропонував шарфи, жакети, спідниці, сорочки та інші елементи.

Довжина до коліна

Модний маятник так довго хитався між максі та міні, що врешті зупинився посередині — на довжині до коліна. Й аби у вас точно не виникло сумнівів щодо її актуальності, зазначимо, що спідниці та сукні до коліна демонстрували Miu Miu, Saint Laurent, Chanel, Bottega Veneta, Gucci, Lanvin, Burberry й багато-багато інших.

Квіти

Тренд, що колись вважався типово літнім, цього сезону став одним із маркерів осінньо-зимової пори. Цим квіти завдячують, звісно, Prada, але не забули про них і інші бренди, зокрема Chanel і Bottega Veneta.

Банти

Однак не квітами єдиними! Зустрічайте нову актуальну деталь — банти. Цього сезону вони зʼявлялися як у вигляді декору на одязі, наприклад на комірці сорочки, так і у вигляді самостійного аксесуара, зокрема на шиї або у волоссі. Окрім цього, бачили ми й топи, стилізовані як величезний бант.

Лелітки

Улюблений тренд багатьох світових зірок, у тому числі й Сальми Гаєк, який ми бачили на кожній кінопремʼєрі, благодійному заході чи вечірці, — лелітки. Тож ми переконані, що цієї святкової пори вони стануть фаворитом тисяч фешіоніста.

Екохутро

Ще минулого сезону ми переконалися, що справжнім мастхевом холодної пори є шуба. Тож цього сезону дизайнери продовжують демонструвати найрізноманітніші її варіації: довгі, короткі, нейтрального чи яскравого кольору, з принтом або декором тощо. Однак не лише шуби, а й інші вироби з екохутра здобули популярність. Радимо також звернути увагу на хутряні сумки, взуття, головні убори та інші елементи.

Екошкіра

Продовжуючи говорити про фаворитів минулого року, нагадуємо, що свою актуальність не втратила й екошкіра. Ми бачили її на верхньому одязі, взутті, сумках, а також штанах, жакетах, топах і рукавицях. Цей матеріал цікавий нам своєю фактурою: гладенькою та матовою або глянцевою. Тож для створення ефектних поєднань обираємо обʼємні глянцеві або матові текстури, зокрема вищезгадані хутро чи лелітки.

Трикотаж

Складно уявити більш осінньо-зимовий матеріал, ніж трикотаж, тому у цей перелік автоматично потрапляють гольфи, светри, джемпери, сукні, костюми та вʼязані аксесуари. Звісно, місце на пʼєдесталі вони обіймають завдяки теплу і комфорту, які дарують, однак не можна недооцінювати і їхні стилізаційні характеристики.

Прозорі тканини

Ще один тип тканин, який є фаворитом світових знаменитостей і точно стане особливо популярним у святкову пору, — прозорий. На перших шпальтах світових видань ми бачили такі аутфіти від Кендалл Дженнер, Гейлі Бібер, Емілі Ратаковскі та інших зірок. Зазначимо, що актуальними є не лише сукні, а й прозорі або напівпрозорі топи, спідниці, штани. Також у тренді речі з прозорими вставками.

Денім

Протягом усього весняно-літнього сезону фешіоніста схилялися перед денімом: джинси, сорочки, куртки, головні убори, total образи та всі інші можливі варіації його стилізації. Й дизайнери не бачать причин відмовлятися від деніму в холодну пору. Деякі бренди, зокрема Coach, представили навіть джинсову куртку з хутряним декором.

Чорне довге пальто

Наймодніший елемент верхнього одягу цього осінньо-зимового сезону — чорне довге пальто, яке в англійській мові позначають як LBC (long black coat). Це абсолютно універсальний предмет гардероба, який слугуватиме протягом довгих років і працюватиме як з casual-образами, так і з урочистими вбраннями, виконаними у різних естетиках.

Чорна довга сукня

Ще одна трендова річ із приставками long і black — сукня. Цього сезону вона буде настільки ж популярною, як і її «маленька колега». Тож з настанням святкової пори радимо шукати на полицях магазинів саме чорну довгу сукню.

Жакет з акцентом на талію

Відгомін естетики 50-х років спостерігаємо й у жакетах — від Versace до Chloe світові бренди демонстрували приталені вироби. Вони були представлені як складова костюму з брюками або спідницею, а також як самостійний елемент, який поєднуємо з сукнями, шкіряними штанами тощо.

Мікрошорти

Нетиповий для осінньо-зимового гардероба предмет, який, однак, став настільки популярним, що ми не могли не додати його до переліку трендів. Ідеї адаптації «образів без низу» цього сезону пропонували Miu Miu — один із головних брендів-трендсетерів, а також Ferragamo, що демонстрували мікрошорти з костюмної тканини у поєднанні з жакетом.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ