Сучасний балет «Д.І.М» знову покажуть у Києві

Вистава про вимушену міграцію і пошук свого шляху

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: Анастасія Телікова

ОПУБЛІКОВАНО: 11 квітня 2024

На сцені Київської опери 6 і 30 травня знову покажуть сучасний балет INSHA Dance Company «Д.І.М», присвячений досвіду українців. Після початку повномасштабного вторгнення багато людей втратили свій дім і були змушені починати нове життя. Автори проєкту досліджують питання міграції та пошуку власного шляху через призму танцю. 

Пластична вистава заснована на особистих історіях артистів і нагадує про силу та стійкість українців. За допомогою сучасної хореографії постановники Ілля Мірошніченко і Катерина Кузнецова демонструють непевні відчуття людей, що опинилися в дорозі без кінцевого пункту призначення, мали залишити близьких та свій звичний світ. Одним із ключових елементів балету виступає музика композитора Віктора Рекала — її наживо виконує струнний квінтет.

Творці не випадково використали у виставі образ залізниці, адже саме вона в перші дні великої війни допомагала рятувати людей із зони бойових дій і досі слугує основним способом перевезення. 

«Щодня руйнуються домівки українців, дедалі більше людей переживають втрати. Мистецтво не може бути ні поза політикою, ні поза соціальними процесами. Своєю виставою ми хотіли підтримати емоційний стан глядачів та нагадати їм, що кожен із нас так чи інакше втрачав дім. Головне — не втрачати надії та віри у краще»,

— підкреслює хореограф-постановник Ілля Мірошніченко.

Більше про постановку «Д.І.М» та місію артистів INSHA Dance Company читайте в ексклюзивному інтерв'ю Harper's Bazaar. 

Балет використовує європейський досвід творчих резиденцій — він був створений за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини та Стабілізаційного фонду культури Goethe-Institut. Прем'єра вистави відбулася 30 січня на сцені Міжнародного центру культури та мистецтв (МЦКМ) у Києві. 


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ