Ніжна кава та два десерти: смачні рецепти до Дня всіх закоханих

Смачно і романтично

Культура / Стиль жизни
11 февраля 2022 / Фото: Фото: Getty
Поделись с друзьями:

Екоактивістка, засновниця компанії Glossary Organic Products та екофонду Glossary Foundation Анастасія Цибуляк пропонує приготувати яблучний штрудель, найніжніший латте та ароматне печиво до Дня всіх закоханих.

Яблучний штрудель

«Це ні на що не схожий штрудель. Я готувала його багато разів –  він неймовірно смачний. Важливий момент – не перетримайте яблука, вони мають бути al dente. І за класикою жанру, штрудель подається з ванільним морозивом. Відмінний варіант — ванільний пломбір Glossary», — радить Анастасія Цибуляк.

Інгредієнти на 2 штруделі:

Тісто для штруделю:

300 г пшеничного борошна

1 яєчний жовток (середнього розміру)

5 ст. рослинного масла

Сіль

Начинка:

50 г ізюму

3 ст. коричневого рому

1,2 кг кисло-солодких яблук

1 ч. л. порошку кориці

Сік 1 лимона

120 г вершкового печива

200 г сметани високої жирності

100 г мигдальної стружки

Додатково:

Борошно та олія для обробки

Готуємо штрудлі:

1. Просіяти борошно в чашку. Змішати яєчний жовток, 3 ст. ложки олії, щіпку солі в 150 мл теплої води. Додати в борошно і замісити еластичне тісто. Розділити тісто на 2 частини та сформувати кулі. Втерти в тісто рослинне масло, загорнути у фольгу і залишити на 1 годину для подальшого приготування.

2. Для приготування начинки замочити ізюм у ромі. Очистити яблука, розділити на 4 частини, видалити серцевину і нарізати тонкими скибочками. Змішати яблука, родзинки, корицю, 50 г цукру та лимонний сік. Розкришити вершкове печиво і додати разом зі сметаною до начинки.

3. Смажити цукор, що залишився в сковороді до утворення карамелі. Додати мигдальну стружку і відразу викласти мигдальну карамель на лист, покритий папером для випічки. Остудити грильяж і дрібно поламати.

4. Розкотити одну кулю на посипаній борошном поверхні прямокутний пласт розміром 40 на 40 см. Викласти тісто на посипане борошном кухонний рушник і тонко розтягнути змащеними маслом руками.

5. Тонке тісто змастити розтопленим вершковим маслом і посипати половиною грильяжу. Половину яблучної начинки розподілити вздовж тіста на 10-15 см завширшки. За допомогою кухонного рушника загорнути штрудель у рулет. У такий же спосіб приготувати 2-у половину тіста.

6. Змастити лист вершковим маслом. Викласти рулети швом донизу, щільно притиснувши один до одного. Загнути краї тіста вниз. Змастити штруделі вершковим маслом.

7. Випікати штрудлі в духовці при температурі 190°C (верхній і нижній жар) на 2-му рівні знизу протягом 30-35 хвилин. Готові штрудлі вийняти з духовки і злегка остудити. Посипати товстим шаром цукрової пудри, порізати на порції і подавати на стіл з ванільним морозивом.

Латте з морозивом та сиропом з коричневого цукру

Ванільний сироп із коричневого цукру:

3⁄4 ст. коричневого цукру

1 паличка кориці (або 1 ч. л. кориці)

2 ч. л. ванільного екстракту

3 чайні пакетики (за бажанням)

Латте:

3 порції еспресо

2-3 палички кориці

1 склянка вівсяного молока (або іншого молока на вибір)

Спосіб приготування

1. У невеликій каструлі доведіть до кипіння 1 склянку води, коричневий цукор та паличку кориці. Залиште на 2- 3хв, поки цукор не розчиниться. Зніміть з вогню та додайте ваніль. За бажанням додайте пакетики чорного чаю, накрийте та залиште на 10 хв. Зберігати сироп можна у холодильнику до 2 тижнів.

2. У склянці для шейкера змішайте еспресо, 2-4 столові ложки сиропу та кілька щіпок кориці. Енергійно збивайте протягом 1 хв. Процідіть у високу склянку з льодом. Залийте молоком. Змішайте. Перед подачею в гарячий напій додайте одну кульку ванільного пломбиру. Насолоджуйтесь! 

Вівсяне печиво з чорницею

Інгредієнти

1,5 ст. універсального борошна 

1,5 ст. вівсяних пластівців

1⁄2 ч.л. харчової соди

1⁄4 ч.л. солі

1⁄2 ст. вершкового масла, розм`якшеного

3⁄4 ст. коричневого цукру

1⁄2 ст. тростинного цукру

1⁄4 ст. рослинного масла

1 ч. л. ванілі

1 яйце

1,5 ст. чорниці, свіжої або замороженої

 Спосіб приготування:

1. Розігрійте духовку до 190°С. Підготуйте два листи, вистеливши їх пергаментним папером.

2. У мисці змішайте борошно, вівсяні пластівці, харчову соду та сіль.

3. У другій мисці змішайте розм`якшене вершкове масло, цукор, рослинне масло і вершки. Додайте ваніль і яйце,  збивайте до однорідної маси. 

4. Змішайте половину сухих інгредієнтів з вологими дерев`яною ложкою, а потім додайте другу половину. Як тільки всі інгредієнти будуть з’єднані, акуратно додайте чорниці, намагаючись не роздавити ягідки (якщо ви використовуєте заморожену чорницю, не потрібно давати їй відтанути перед вживанням).

5. Викладіть тісто для печива на лист, вистелений пергаментним папером. Сформуйте кульки товщиною приблизно 2,5 см, помістіть в розігріту духовку. Випікайте 12-13 хв, якщо любите м’яке печиво або 15 хвилин, якщо надаєте перевагу хрумкому.

6. Дайте печиву охолонути. Смакуйте з чаєм або ніжним латте.

Реклама