Україна у вогні: що відомо про масований обстріл 29 грудня

Понад 100 ракет і десятки ударних дронів

АВТОР: Аліса Єрмоленко

ОПУБЛІКОВАНО: 29 грудня 2023

У ніч проти 29 грудня російські війська здійснили один з наймасовіших обстрілів території України, застосувавши 158 засобів повітряного нападу: ракети різних типів та ударні безпілотники. Під ворожим вогнем опинилися Київ, Дніпро, Харків, Одеса, Запоріжжя, Львів та інші українські міста. Згідно з даними МВС, станом на 10 ранку підтверджено щонайменше 12 загиблих і 75 поранених.

За інформацією «Суспільного», перші вибухи пролунали в Одесі — уламки збитого дрона пошкодили багатоповерхівку. Згодом понад 10 «шахедів» атакували Львівщину, де пошкодили обʼєкт критичної інфраструктури. Вранці 29 грудня російські війська завдали масованого ракетного удару.

Масований ракетний удар по Україні

Instagram: @sergiymaidukov

Фактично летіло все, мабуть, «Калібрів» не було. А так і «Кинджали» ми бачили, і балістику, і С-300, і крилаті ракети… Стільки червоного на наших моніторах (а червоне — це ворожі цілі) дуже давно не було видно, все було в повітряних цілях,

— розповів речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Протягом атаки росіяни випустили по території України близько 110 ракет, 87 з яких збили сили ППО.

Над Києвом було уражено понад 3 десятки повітряних цілей. Водночас у КМВА повідомляють про руйнування у Шевченківському, Святошинському, Подільському та Дарницькому районах столиці. Також була пошкоджена будівля станції метро «Лукʼянівська». Наразі відомо про одного загиблого та 28 постраждалих.

У Дніпрі ракети влучили у торговельний центр, унаслідок чого виникла пожежа, а також у пологовий будинок. Згідно з інформацією BBC, руйнувань також зазнали шестиповерхова будівля та приватний будинок.

Масований ракетний удар по Україні

Instagram: @polosunya

Цивільні обʼєкти, зокрема лікарня, школа та відділення «Нової Пошти», були пошкоджені у Харкові. Загалом мер міста Ігор Терехов повідомляв про 22 удари по різних районах.

Після нічної атаки дронами зранку під ворожим вогнем знову опинилися Одеса та Львів. В Одесі росіяни поцілили у багатоповерхівку: відомо про 3 загиблих та 22 постраждалих, серед яких діти 6 і 8 років, а також вагітна жінка. У Львові також зафіксовано влучання у житловий будинок: є загиблий і поранені.

Про щонайменше одну загиблу та десять постраждалих повідомляють у Запоріжжі, де цілями ворога стали підприємства. Уламками ракет було пошкоджено багатоповерхівки в одному з районів міста.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ