Сергія Параджанова офіційно реабілітували

Історична подія

АВТОР: Аліса Єрмоленко

ФОТО: Wikimedia, Parajanov-Vartanov Institute

ОПУБЛІКОВАНО: 10 січня 2024

Учора, 9 січня, виповнилося 100 років від дня народження видатного українського кінорежисера, який здобув усесвітнє визнання завдяки стрічці «Тіні забутих предків». Фільм, знятий за однойменною повістю Михайла Коцюбинського, увійшов до Книги рекордів Гіннесса, здобувши 39 міжнародних нагород і 28 призів на кінофестивалях у 21 країні світу. Гарвардський університет додав «Тіні забутих предків» до списку обов’язкових картин для перегляду студентам, що претендують на вищий ступінь у кінознавстві.

Сергій Параджанов

У сторічний ювілей митця відбулася дуже важлива для української культури подія: Національна комісія з реабілітації за поданням Українського інституту національної пам'яті реабілітувала Сергія Параджанова. Про це повідомив голова Інституту Антон Дробович у Facebook.

Маємо дійсно історичну новину — Сергія Параджанова реабілітовано! Пів століття пройшло з часу судилища над ним, але тепер і в юридичному плані справедливість торжествує. Приємно писати про це у столітній ювілей з дня народження ключового автора українського поетичного кіно

— написав Антон Дробович.

Сергій Параджанов

Зазначимо, що у 1973 році Сергій Параджанов був заарештований і засуджений до 5 років таборів суворого режиму за «український націоналізм і гомосексуалізм».

Нагадаємо, що за рішенням ЮНЕСКО 2024 рік визнано роком Сергія Параджанова з нагоди 100-ліття від дня його народження.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ