Режисерка «Барбі» Ґрета Ґервіґ та інші жінки року за версією журналу TIME

12 героїнь, що змінюють світ

АВТОР: Катя Теллер

ФОТО: TIME

ОПУБЛІКОВАНО: 22 лютого 2024

Журнал TIME оприлюднив традиційний рейтинг «Жінки року», до якого увійшли 12 героїнь, що досягли визнання у сфері кіно, літератури, моди, музики, бізнесу, науки, спорту і правозахисної діяльності та змінюють правила гри. 

«Створення кращого майбутнього для жінок означає побудову мостів — між поколіннями, спільнотами та кордонами. Ці надзвичайні лідерки працюють над досягненням рівноправ'я у світі»,

— підкреслюють в TIME

Ґрета Ґервіґ на обкладинці журналу TIME

Героїнею обкладинки журналу стала американська режисерка Ґрета Ґервіґ, авторка феміністичної комедії «Барбі» з Марґо Роббі — однієї з найбільш обговорюваних та успішних стрічок року, яку, на думку прихильників, недооцінили члени Американської кіноакадемії. Картині, що конкурувала в прокаті з «Оппенгеймером», так і не вдалося отримати номінації на «Оскар» у категоріях «Найкраща режисура» і «Найкращий фільм року».

Фантастична стрічка розказує про знамениту ляльку Mattel, яка починає перетворюватись на реальну жінку, відчувати людські емоції, прагнення та розчарування. Картина зачіпає теми материнства, самореалізації та свободи жінки. Фільм одержав два «Золотих глобуси» та 6 премій People’s Choice Awards.  

Це не перший феміністичний проєкт Ґрети Ґервіґ — йому передувала стрічка про дорослішання «Леді-Птаха», яку високо оцінили критики, і сучасна адаптація класичного твору Луїзи Мей Олкотт «Маленькі жінки».

Ґрета Ґервіґ у зніманні TIME

До рейтингу TIME також увійшла генеральна директорка бренду Chanel Ліна Наїр, що наголошує на важливості емпатії та інклюзивності в модній індустрії. 

«Це чудовий час, щоб показати, що доба «лідерів-супергероїв» минула. Я завжди вірила у цінність колективного голосу, різних точок зору. Якщо я присутня на робочій зустрічі, то хочу почути кожен голос за столом, а не лише домінантні»,

— наголошує Ліна Наїр, що виросла в невеличкому містечку в Індії, а зараз займає керівну посаду в одному з провідних світових брендів.

Ліна Наїр для журналу TIME

Крім того, видання відзначило тенісистку Корі Гофф, економістку Клаудію Голдін, нагороджену Нобелівською премією, акторку Тараджі П. Генсон, співачку Андру Дей, поетку Аду Лімон, екоактивістку Жакі Паттерсон, науковицю Марлену Фейзо і правозахисниць Надію Мурад, Яель Адмі та Рім Хаджайре.

Тараджі П. Генсон для TIME


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ